Det är lätt att se att Pride står för liberalism genom att läsa media

Av | augusti 2, 2020

Pride firas i år digitalt, och olika medier skriver om firandet på nätet.

Vad är problemet?

Vi kan jämföra den liberala tidningen Expressen med den konservativa nyhetssajten Fria Tider. Expressen har en artikel där man lyfter fram positiva synpunkter på Pride, helt utan negativa röster eller annan kritisk granskning. Fria Tider å sin sida skriver:

Coronaviruset fortsätter att skörda dödsoffer bland Stockholms äldre men för huvudstadens allra yngsta invånare har viruset sannolikt gjort staden till en tryggare plats. Den årliga Prideparaden genom stadskärnan ställdes nämligen in igår.

Ungefär som om paraden skulle vara farlig. Det här är bara två exempel, det är lätt att se skillnaden mellan liberal och konservativ media. De liberala medierna (i princip all traditionell riksmedia) skriver uteslutande positivt om Pride, ställer aldrig kritiska frågor om dess exkludering av oliktänkande, och går inte djupare än att konstatera att paraden står för allas lika värde.

Konservativ media (i princip all ”alternativ” media) å sin sida är ständigt fientligt inställda till Pride och skriver sällan något gott om föreningen. Genom att följa media är det lätt att se att Pride inte är politiskt eller ideologiskt opartiskt.

Vad skulle gjorts bättre?

Tänk om det fanns en media som lyfte fram både positiva och negativa röster på samma plats, för att skapa diskussion och debatt. En media som vare sig ville ge homosexuella positiv särbehandling, eller framställa dem som farliga.

Vad kan du som medborgare göra?

I vanlig ordning gäller det att komma ihåg vilka ideologier som svensk media står för. Ingen är opartisk eller neutral, så för att få en så bra verklighetsbeskrivning som möjligt måste du läsa hos både traditionell och ”alternativ” media.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/kandisarnas-pridesaknad-pa-sociala-medier/
Källa: https://www.friatider.se/prideparaden-installd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.