Det är bara fanatiker som inte kan skilja på skämt och allvar

Av | december 14, 2021

E-sportsorganisationen Ninjas in Pyjamas (NIP) lade ut ett skämt på Twitter om att de startat ett nytt tjejlag, men i själva verket hade de bara gjort om killars ansikten till tjejers.

Vad är problemet?

Jag har tidigare skrivit om hur feminism och jämställdhet är det område där man allra tydligast märker att SVT är vinklade, och den här artikel är ett utmärkt exempel på det. Det finns ett några problem jag ska gå igenom här.

För det första får SVT det att låta som om kritiken mot skämtet kommer från spelvärlden, men i verkligheten så kommer den från feminister som likt religiösa fanatiker inte klarar av skämt (det här är långt ifrån första gången de blir kränkta och kräver att omgivningen ska anpassa sig efter deras känslor). Det finns nämligen starka likheter mellan kränkta feminister och kränkta muslimer, på så sätt att ingen av dem tolererar när andra skämtar om värderingar eller personer som de anser vara heliga. Men i ett land där yttrandefrihet råder finns det inga heliga kor som utgör undantag för vissa.

SVT, sin vana trogen, ifrågasätter inte feministerna överhuvudtaget. Istället går narrativet ut på att skämtet var fel. Sådant här får man inte skämta om! Det har de religiösa fanatiker som idag är feminister bestämt.

Dessutom osynliggör SVT de som faktiskt tyckte skämtet var roligt. SVTs budskap blir därför att sådana människor inte ens existerar.

Vad skulle gjorts bättre?

Det råder ingen brist på kritik mot den här kritiken! Det SVT borde ha gjort var att bjuda in feministerna och de som tyckte skämtet var roligt, så att vi läsare får höra argument från båda sidor. NIP gör det de flesta syltryggar gör, nämligen att direkt krypa till korset och be om förlåtelse. Det är bra att de också kommer till tals naturligtvis, men det behövs fler åsikter i den här debatten.

Fundera på följande

Det är så här media skapar socialt tryck i olika frågor. Man väljer på förhand vilken sida som har rätt, och ser sedan till att publicera förlåtelsen från de som syndat. Budskapet som kablas ut blir då ”Så här kommer det alltid gå för folk som försöker trotsa feminismen”.

Viker du ofta ned dig och ber om ursäkt i debatter, eller står du på dig även när många står emot dig?

Källa: https://www.svt.se/kultur/e-sportlag

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.