Den uppiskade hysterin kring coronaviruset

Av | mars 13, 2020

Alla medier idag är fulla med artiklar om coronaviruset. En del aktörer tjänar ekonomiskt på att piska upp hysterin och göra folk rädda, eftersom coronaartiklar klickas på mer och journalisterna tjänar därmed pengar. Istället för att hålla en lugn och sansad ton målar man upp skräckscenarier och fokuserar på hur smittan sprids, snarare än hur låg dödligheten är.

SVTs datajournalistik har gjort en väldigt bra sida där det är lätt att få överblick (jag länkar till den här nedanför). Där kan man se (i skrivande stund):

  • 128 343 personer har smittats
  • 68 324 har friskförklarats (53.24 %)
  • 4 720 har dött (3,68 %)

Virusets dödlighet så här långt är alltså 3,68 procent, vilket är väldigt lågt. Då ska man dessutom komma ihåg att de allra flesta som dött varit gamla och/eller sjuka. I Sverige har hittills bara en enda person dött, och han var både gammal och sjuk.

Varför fokuserar inte medierna på att förmedla att även om man blir smittad, så är risken att dö väldigt, väldigt låg? Man bidrar till att göra situationen mer och mer hysterisk, och en anledning är att man drar in stålar på att skriva den typen av artiklar.

Källa: https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.