Dags för en till snyftartikel hos SVT

Av | juni 25, 2020

En bulgarisk tjej utvisas till sitt hemland efter det att föräldrarna avtjänat fängelsestraff i Sverige (efter att ha tvingat sin dotter att tigga), och nu utvisas. Beslutet är fastställt då det gått igenom Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen kommer inte att ta upp ärendet. SVT skriver en klassisk snyftartikel.

Vad är problemet?

SVT har visserligen gjort sitt jobb med att låta båda sidor komma till tals. Det vill säga, både tjejen och Migrationsverket får uttala sig. Dock är det ingen tvekan om att överlägset störst fokus läggs på tjejen och hennes historia. Hon får prata ut i videon och beskriva att hon är rädd för att dö om hon skickas till Bulgarien. Utan att förringa sanningshalten i just hennes farhågor är det en vanlig sak att påstå i försök att få stanna.

Vad skulle gjorts bättre?

När så stort fokus läggs på tjejens känslor och hennes historia tappar artikeln saklighet, och framstår istället som en snyfthistoria. Alltså en artikel där man vill påverka läsarens känslor och få honom till att tycka synd om en utsatt person. Här borde SVT ha lagt mindre fokus på känslorna och mer fokus på sakfrågorna.

Vad kan du som medborgare göra?

Försök filtrera känslor från fakta. Då kan du även märka när media inte gör det.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/tvingades-att-tigga-nu-riskerar-maria-att-utvisas

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.