Se skillnaden när Samhällsnytt och SVT framför samma nyhet

Av | juni 25, 2020

Det spelar stor roll vilken ideologi journalister har när de väljer ut och skriver om nyheter. Det kan vi se om vi jämför Samhällsnytt med SVT vad gäller Amnestys rapport om systematisk rasism under coronapandemin.

Vad är problemet?

Vilka tror du direkt ställer sig tveksamma och vill granska en rapport från vänsterorganisationen Amnesty? Högerkonservativa Samhällsnytt eller vänsterliberala SVT?

Tyvärr är det så här simpelt. Beroende på vilken sida journalisten står på är risken överhängande att han låter ideologin styra. Samhällsnytt gör sitt bästa för att illegitimera Amnestys rapport, och SVTs artikel saknar helt kritisk analys.

Vad skulle gjorts bättre?

Varken Samhällsnytt eller SVT nämner att Amnesty är en vänsterorganisation. Det hade räckt, då hade läsaren själv kunnat tolka vad organisationen säger. SVT gör annars ett bättre jobb med sin artikel, eftersom de lämnar tolkning och tyckande till läsaren, utan att lägga in sin egna åsikter eller gliringar. Samhällsnytt hade kunnat undvika att kalla Amnestys utspel för ”kontroversiellt” (det framgår inte varför de tycker att utspelet är kontroversiellt) samt att genom hela artikeln försöka få organisationen att framstå som så dålig som möjligt.

Vad kan du som medborgare göra?

Var medveten om att samma nyhet kan presenteras på vitt skilda sätt beroende på var du läser den. Detta på grund av att våra medier inte vill hålla sig objektiva och neutrala, utan istället agerar opinionsbildare.

Källa: https://samnytt.se/polisens-uppratthallande-av-coronakarantan-systematisk-rasism-enligt-amnesty/
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/amnesty-europeisk-polis-bryter-mot-manskliga-rattigheter-under-coronapandemin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.