Bra att SVT börjar granska WHO

Av | juni 26, 2020

Det är lätt att media bara tar allt vad internationella organisationer säger som sanning. Men idag har det blivit kritisk granskning av WHO, signerat SVT!

Vad är det som är bra?

Att SVT tillämpar kritisk granskning mot WHO, och inte bara för vidare vad de säger helt okritiskt. Normalt är det precis vad SVT gör, det vill säga, de agerar megafon åt WHO. Sedan hade man som vanligt kunnat klara sig utan analyser och opinionsbildning, men det faktum att public service kan applicera kritiskt tänkande mot ett FN-organ tycker jag är goda nyheter.

Det började med att WHO påstod att Sverige hade en ökad smittspridning. Detta kritiserades för att vara feltolkat av statsepidemiolog Anders Tegnell. Lite senare backade WHO om detta, och det var detta SVT rapporterade om.

WHO vägrar låta Taiwan gå med i organisationen, då Kina inte vill det. I en känd intervju stängde en WHO-företrädare av samtalet då frågan om Taiwan kom upp. Så agerar ingen seriös organisation. Det är alltså bra att även officiella FN-organ granskas av journalister, även om det inte händer särskilt ofta.

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.