Bra exempel på när Expressen (media) agerar megafon åt regeringen

Av | maj 9, 2021

Vi som läsare får följa med miljö- och klimatminister Per Bolund när han plockar skräp på Södermalm. Expressens Simon Larsson står för reportaget.

Vad är problemet?

Dels att media gör ett helt okritiskt reportage med en minister. Det här handlar alltså inte om någon pressrelease där Bolund gjort uttalanden, utan Expressens reporter tillbringar tid, fysiskt närvarande vid Bolunds sida. Bolund får därmed chans att sprida en för honom mycket fördelaktig bild då han anmält sig till Håll Sverige Rent för att plocka skräp i Stockholms innerstad.

Och dels att Bolund kommer med ett mycket tveksamt uttalande som Expressen inte ifrågasätter alls:

Nedskräpning är ju dels ett stort problem för staden, men plockas det inte upp hamnar det i havet och om vi fortsätter i samma takt som nu har vi mer plast än fisk i havet 2050.

Problemet med detta uttalande är att 80 procent av all plast som ligger och skvalpar i haven kommer från land, och av dessa 80 procent beräknas endast 2 procent härstamma från Europa och USA. Då kan du själv klura ut hur mikroskopiskt liten andel plast som kommer från Sverige. Det plastskräp som svenskarna slarvar med bidrar alltså i praktiken till en försumbar mängd plast i haven.

Vad skulle gjorts bättre?

Om man spenderar en promenad med en minister bör man ställa åtminstone en kritisk fråga och ifrågasätta det ministern hävdar. För det är väl meningen att media ska granska makten och inte agera megafon åt dem? I det här fallet får Bolund använda plattformen Expressen för att nå ut med sina budskap till massor av svenskar. Bolund kommer dessutom med ett klent svar på tidigare kritik angående hans medverkan på Joe Bidens klimatmöte (han kallar bara kritiken för ”märklig” utan att förklara varför den var ”märklig”, och börjar därefter fokusera på andra saker än det han faktiskt fick kritik för), här borde Larsson ha pressat honom betydligt mer.

Fundera på följande

Varför är inte Expressens Simon Larsson kristiskare till det Bolund säger? Är han bara lat och inte orkar göra efterforskning, eller kan det finnas andra anledningar? Bör media granska makten kritiskt i alla skeenden, eller finns det tillfällen då det passar bättre att bara föra fram vad politikerna säger för att låta folket själva avgöra?

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/det-ska-vara-boter-pa-att-slanga-glasspapper/
Källa: https://www.marinelitterthefacts.com/sources

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.