Dags för ytterligare en vinklad snyftartikel från SVT angående utvisningar

Av | maj 8, 2021

Den serbiska familjen Kalac kommer med stor sannolikhet att utvisas ur Sverige efter beslut från Migrationsöverdomstolen. SVT rapporterar, men inte särskilt sakligt.

Vad är problemet?

Det finns två artiklar; en som publicerades idag, där systrarna i familjen får gråta ut, utan en enda kritisk fråga från SVT. Sedan finns det en annan artikel som publicerades den 13 april 2021, där Migrationsverket berättar om varför familjen Kalac inte når upp till kraven avseende anpassning. Denna artikel innehåller (till skillnad från den andra) kritik och ifrågasättande av Migrationsverket. Intressant i sammanhanget är också att det i den andra artikeln framgår att familjen vistats olagligt i Sverige. Detta hade SVT kunnat ställa systrarna till svars för (alltså ett exempel på en kritisk fråga som hade kunnat ställas, men som inte ställdes).

Som läsare kan man naturligtvis bli irriterad på det faktum att ett gäng invandrare som skött sig, lärt sig språket och skaffat jobb inte tillåts stanna, samtidigt som invandrare som missköter sig, begår brott och går under jorden när de ska utvisas i praktiken får stanna. Men det är inte det min kritik här handlar om, utan om hur SVT agerar. SVT ska vara opartiska, men här tar man helt uppenbart ställning för den sida man tycker synd om. Det är inte SVTs uppdrag att göra det.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT ska förhålla sig neutrala, och inte ta ställning för den ena eller andra parten. I det här fallet borde man ha frågat systrarna varför de vistades i Sverige olagligt.

Fundera på följande

Vad är syftet med SVTs artikel? Varför bryr sig inte politiker och makthavare lika mycket om en bloggare skriver exakt samma sak som public service?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/familjen-kalac
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/migrationsdomstolen

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.