Bra exempel på hur SVT behandlar nazism gentemot kommunism

Av | maj 31, 2021

Det högerextrema partiet Nationella folkfronten på Cypern går framåt till 6,8 procent. Samtidigt fick det kommunistiska partiet Arbetarnas framstegspart runt 22 procent, vilket är ett dåligt resultat för dem. Men kolla hur SVT skriver och formulerar sig.

Vad är problemet?

När det gäller Nationella folkfronten skriver SVT om deras nazistiska rötter och att partiet är högerextremt. Arbetarnas framstegsparti å sin sida får visserligen kommuniststämpeln på sig, men kallas för ”vänstern” i en av rubrikerna. Jämför ordet ”vänstern” med ”högerextremt”. Vilket ord låter mest negativt?

Artikelns fokus ligger dessutom på att det högerextrema partiet växer till 6,8 procent, inte att ett kommunistiskt parti är det näst största på Cypern med cirka 22 procent. Den prioriteringen av fokus är också talande.

Vad skulle gjorts bättre?

Det finns inget land idag som drivs av en nazistisk ideologi, däremot finns det flera länder som drivs av kommunism (bland andra Nordkorea). Kommunismen har historiskt sett dödat betydligt fler människor än nazismen gjorde, och kommunismen är idag betydligt mer framträdande än nazismen. Ändå verkar SVT behandla kommunism som ett mindre hot än nazism. De borde sluta gulla med kommunismen, helt enkelt.

Fundera på följande

Observera hur public service-bolagen hanterar kommunism. Tänk på definitioner, ordval, formuleringar och presentation.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hogerextremt-parti-okar-under-valet-i-cypern

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.