När någonting är kliMATvänligt missar SVT kritiskt tänkande helt och hållet

Av | juni 1, 2021

EU har godkänt att använda mjölmaskar som mat. SVT är som vanligt mer eller mindre besatta av klimatfrågan och presenterar allting i rosa skimmer.

Vad är problemet?

En klassisk psykologisk effekt är då man läser något man gillar, för att sedan glömma eller släppa allt kritiskt tänkande. Eftersom maskmat kan leda till positiva klimateffekter bryr sig inte SVT om potentiell kritik alls, verkar det som.

Jag kunde hitta fem artiklar på temat som skrivits i år (den färskaste är från idag), och alla är genomgående positiva helt utan kritiska eller ifrågasättande infallsvinklar. Med en sådan ensidighet framstår det som propaganda snarare än en objektiv beskrivning av mjölmasken som mat. Så här ensidig är aldrig verkligheten oavsett ämne.

Vad skulle gjorts bättre?

Lägg in potentiell kritik, intervjua människor som inte tycker att det är en bra idé och inkludera åtminstone en artikel som utgår från ett kritiskt perspektiv.

Fundera på följande

Fundera på hur lätt det är att tappa kritiskt tänkande när du läser något du gillar. Hur kan du göra för att alltid tänka kritiskt, även om du läser en nyhet vars budskap du tycker om? Hur stor roll spelar dina känslor, samt din kontroll över dem, för detta?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/efter-eu-s-besked-har-serveras-mjolmaskar-i-paris
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/eu-ger-gront-ljus-till-maskar-som-mat-insektfabrik-storsatsar
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/insekter-vaxer-sa-det-knakar-i-kallaren-pa-grans-naturbruksgymnasium
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sa-lagar-du-tacos-pa-mjolmaskar-och-syrsor
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/maskodling-kan-bli-del-av-lantbruksutbildning

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.