TT vinklar i flyktingfrågan

Av | maj 30, 2021

Danmark, eller rättare sagt socialdemokraterna i Danmark, vill flytta asylprocessen till Afrika. Det här är en nyhet från TT, så flera medier har publicerat exakt samma artikel. Jag har valt den från SVT.

Vad är problemet?

Genom två olika artiklar lyfter TT helt ensidigt fram negativ kritik mot förslaget. Det här görs för att påverka läsaren om att det här är något dåligt, annars hade man kunnat lyfta fram både negativ och positiv kritik. Man intar alltså inte en objektiv ställning.

Nedanför länkar jag till en annan TT-artikel som också handlar om flyktingfrågan, fast i Sverige. Lägg märke till hur man i den romantiserar förslaget från de svenska socialdemokraterna genom att bara fokusera på vad migrationsminister Morgan Johansson säger om sitt eget förslag, utan att lyfta fram några kritiker som man gör i dagens danska artiklar.

Vad skulle gjorts bättre?

Som vanligt är det bättre för oss läsare om media visar olika reaktioner, och i det här fallet både positiv och negativ kritik. Förs endast positiv eller negativ kritik fram kan artikeln framstå som ensidig propaganda.

Fundera på följande

Jämför dagens danska artiklar med den föregående svenska. Det är exakt samma tema (socialdemokrater och flyktingpolitik) och exakt samma media (TT). Hur påverkas du? Vilka intryck får du? Hur kan media vinkla för att styra din uppfattning i en fråga?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/danmark-vill-flytta-asylprocessen-till-afrika
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/expert-regeringens-forslag-ar-symbolpolitik
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/storre-chans-for-hbtq-flyktingar-att-aterforenas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.