Bra exempel hos Aftonbladet hur dysfunktionell samhällsdebatten har blivit

Av | februari 21, 2020

Aftonbladets opinionsbildare Oisin Cantwell skriver en artikel om huruvida svenskar kan utsättas för hatbrott eller inte.

Vad är problemet?

Frågan huruvida invandrare kan vara rasistiska gentemot svenskar samt om svenskar kan utsättas för hatbrott är aktuell. Aftonbladets opinionsbildare Oisin Cantwell skriver följande: ”Kan en svensk, i egenskap av just svensk, över huvud taget utsättas för hatbrott? Jag tror det.” Ungefär som att det inte var självklart. I det aktuella fallet har invandrare sagt ”jävla svenne”. Jämfört det med om en svensk hade sagt ”jävla neger” eller ”jävla babbe”. Då hade ingen i det mediala etablissemanget tvekat en sekund att kalla det ett rasistiskt hatbrott. Men när det gäller rasism mot svenskar så tvekar man. Och det har inte bara att göra med den juridiska definitionen som Cantwell tar upp i artikeln.

Problemet är alltså att man använder dubbla måttstockar och särbehandlar invandrare. Det var likadant i fallet Azealia Banks som kallade svenskar för ”fula blonda grisar”. Inte ett enda ord om rasism då i svensk, traditionell media.

Vad skulle gjorts bättre?

För att bygga upp sin trovärdighet måste media börja behandla invandrare och svenskar likadant i den här frågan. Det håller inte att kalla svenskar för rasister, samtidigt som man ser mellan fingrarna när invandrare är lika fula i mun.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/3JdQod/svenskar-kan-ocksa-utsattas-for-hatbrott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.