Det märks att public service inte tar kritiken på allvar

Av | februari 21, 2020

Sverigedemokraterna vill kalla in chefer inom public service till riksdagen för att man anser att SVT inte är opartiska.

Vad är problemet?

SVT gillar inte kritik, det framgår väldigt tydligt av den här händelsen. Man skriver minst fyra artiklar som vinklar SDs förslag på ett negativt sätt. Här hade man kunnat prata med personer ur båda läger, alltså både de som tycker SD gör rätt och de som tycker SD gör fel. Men istället pratar man i princip bara med den ena sidan. Forskare och public service VD Hanna Stjärne hänvisar till Granskningsnämnden om man har klagomål på public service. Problemet är att Granskningsnämnden är helt tandlösa. Dels för att deras definition av partiskhet kräver att ämnet ska vara kontroversiellt (ämnen som inte är kontroversiella kan inte vara partiska enligt nämnden), och dels för att de aldrig fäller public service för annat är rena sak- och faktafel. Subtila vinklingar blir aldrig fällda.

Tyvärr visar den här händelsen på hur lite public service behöver bry sig om kritik mot dem. Oavsett om de gör ett bra eller dåligt jobb får de 8,5 miljarder skattekronor varje år. De granskas av ett organ som är helt oförmögna att uppfatta subtila vinklingar och selektivt urval. För vad gör man när SVT struntar i kritik och när organet som ska granska dem inte fungerar? Jo, man går genom politiken, den enda kanal som kan förändra SVT och deras sändningstillstånd.

Vad skulle gjorts bättre?

Public service borde börja ta kritiken om partiskhet på allvar istället för att ständigt ignorera eller vifta bort den. Man borde göra en rejäl självrannsakan och fråga sig varför det är så stor skillnad i förtroende mellan liberala och konservativa väljare.

Källa: https://www.svt.se/kultur/sd-s-forslag-fraga-ut-public-service-cheferna-om-opartiskhet-i-kulturutskottet
Källa: https://www.svt.se/kultur/svt-chefen-forslaget-ar-forvanande-och-ovanligt
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mats-svegfors
Källa: https://www.svt.se/kultur/svt-chefen-forslaget-ar-forvanande-och-ovanligt
Källa: https://www.svt.se/kultur/medieforskaren-nastan-lite-diktatorfasoner

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.