Bra bevis på hur godtycklig den svenska medieetiken är

Av | juni 18, 2021

För några dagar sedan skrev jag om hur SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg problematiserar det faktum att strömningstjänsten HBO står utanför det medieetiska systemet. Idag får vi ett exempel på hur godtyckligt detta system är.

Vad är problemet?

Aftonbladet, SVT och Expressen skriver om domarna för de gängrelaterade morden i Norrköping. Men SVT väljer att pixla gärningsmännen och inte publicera deras namn. Aftonbladet och Expressen däremot visar både bilder och namn. Vad beror det här på? Alla tre är ju anslutna till det medieetiska systemet.

Det beror på att mycket avgörs av godtycklighet och subjektiva åsikter av ansvarig utgivare. Så går det när det inte finns tydliga regelverk med skarpa formuleringar, då kan man tolka lite som man vill. Fritt fram!

Vad skulle gjorts bättre?

Ska vi undvika godtycklighet och att det blir ansvarige utgivares (plus redaktionsmedlemmars) egen etik och moral som avgör, så måste ett bättre regelverk på plats. Vi måste bort från ”bedömning från fall till fall”, för så länge det gäller kan individer tolka och hitta på precis vad de vill.

Fundera på följande

Hur tror du SVT respektive Aftonbladet och Expressen resonerade i just detta fall? Hur vägde allmänintresset in mot den personliga integriteten? Spelade klick och pengar roll för Aftonbladet och Expressen? SVT behöver som bekant inte bry sig om sådant, de får sina pengar i alla fall …

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/wewV7o/sex-man-doms-efter-bestallningsdad-i-norrkoping
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gangmorden-i-norrkoping
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/tre-man-skots-ihjal-i-dag-faller-domen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.