Bluffsyndromet utgör ett bra exempel på SVTs feministiska budskap

Av | oktober 30, 2022

Bluffsyndromet kan beskrivas som dåligt självförtroende. Det kan handla om att du är osäker på din arbetsplats och överpresterar för att bevisa för andra att du duger. Det kan handla om du inte vågar söka jobb för att du tror att du är oduglig. SVT skriver om detta.

Vad är problemet?

SVT har en osviklig förmåga att bara bjuda in experter som för fram feministiska åsikter. Den här gången har man bjudit in Uppsalaforskaren Christine Fawcett som säger följande om bluffsyndromet:

Vi måste motverka stereotyper, om att kvinnor och minoriteter inte är lika duktiga och smarta som män.

Känns det igen? Det vill säga att kvinnor är eviga offer som hela tiden motverkas av osynliga samhällsstrukturer, och därför behöver de ständigt positiv särbehandling. Hade experten sagt något antifeministiskt, till exempel att män och kvinnor är bra på olika saker och att samhället därför aldrig kommer bli perfekt lika på alla nivåer, hade SVT direkt varit framme med kritiska följdfrågor, eller bjudit in en annan expert som utmanade det den förra sade.

Är inte förresten stereotypen idag att kvinnor är mer högutbildade och smartare än män?

Vad skulle gjorts bättre?

Om man isolerar dagens artikel är den inget problem, men när man sätter den i sitt sammanhang (det vill säga hur SVT brukar skriva) utgör den en i raden av artiklar som för fram feministiska budskap. Det hade varit trevlig med mer variation. I dagens artikel hade man kunnat ifrågasätta om bluffsyndromet inte är individens ansvar att hantera sina egna känslor, snarare än att det är samhället som måste arbeta med stereotyper. Sedan hade man kunnat ha en debatt mellan två oliktänkande i frågan så att argumenten stångades med varandra.

Fundera på följande

SVT får inte själva ta ställning i kontroversiella frågor (vad som är kontroversiellt avgörs subjektivt av Granskningsnämnden), så vad de gör istället är att bjuda in experter som de vet har ”rätt” åsikter. Det är därför du sällan ser eller hör konservativa och/eller nationalistiska experter.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/forskaren-manga-kvinnor-drabbade-av-bluffsyndromet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.