Vinklat men ändå ett steg i rätt riktning när SVT rapporterar om bussresor som inte längre blir kostnadsfria

Av | oktober 31, 2022

SVT Västernorrland skriver en artikel om att det nya styret i Örnsköldsvik kommer avskaffa kostnadsfria bussresor för ungdomar.

Vad är problemet?

Till att börja med skriver inte SVT att resorna tidigare varit gratis, utan kostnadsfria för ungdomarna. Det är ett steg i rätt riktning eftersom ingenting som är skattefinansierat är gratis (SVT brukar annars likställa skattefinansierat med gratis). Problem kvarstår dock, främst när det gäller vinklingen. Samtliga intervjuobjekt i videon är negativa till förslaget.

Vad skulle gjorts bättre?

Intervjua folk med olika åsikter, annars blir det propaganda (alla tycker inte likadant, och det borde speglas). Otroligt att all media, traditionell som ”alternativ”, har så svårt för detta. Bussresor som är kostnadsfria för ungdomar innebär att vuxna och folk som inte åker buss behöver betala mer skatt, alternativt få sämre service på grund av att kommunens utgifter omprioriteras. Varför tänker inte SVT på folk som betalar skatt?

Fundera på följande

Hur tror du SVT hade rapporterat om politikerna gjorde bussresorna kostnadsfria för ungdomarna? Hade de presenterat det som något positivt eller negativt? Intervjuat skattebetalare som tycker det är slöseri med pengar, eller ungdomar som gillar att åka utan att själva betala?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/efter-maktskiftet-i-ornskoldsvik-nu-forsvinner-ungdomarnas-kostnadsfria-resor

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.