SVT skriver lite bättre om begreppet ”gratis”

Av | december 4, 2020

Jag skrev nyligen om att SVT får skattesubventionerade tjänster att låta som gratis, men i de här tre artiklarna (se länkar nedanför) låter det lite annorlunda.

Vad är problemet?

Om skattebetalarna finansierar något som är ”gratis”, så är det ju egentligen inte gratis. Gratis blir något först när tjänsten eller produkten har framställts utan att han som skapade tjänsten eller produkten tar betalt för det han gjort.

Men i en av artiklarna nedanför framgår det i alla fall:

Region Dalarna hade gjort en beräkning som pekade på att Avesta borde betala mer för att ha kvar sin avgiftsfria kollektivtrafik. I stället för 4,6 miljoner kronor ville Region Dalarna att kommunen skulle betala nio miljoner.

Här står det klart och tydligt att kollektivtrafiken inte är gratis, utan att någon betalar för den. I det här fallet kan alla läsare se att Avesta kommun betalar miljonbelopp för att folk ska kunna åka buss utan att betala för sig. Men eftersom Avesta kommun använder skattemedel för att betala detta, är det ju indirekt kommuninvånarna som betalar! Samtidigt publicerar SVT även två andra artiklar där det inte framgår alls att vissa betalar för att andra ska kunna åka kollektivt utan att betala för sig.

Vad skulle gjorts bättre?

Framför allt i den artikeln där SVT intervjuar folk som bor i Avesta kommun, borde de ha frågat om invånarna kunde förstå att Region Dalarna ville ha mer skattepengar från Avesta för att upprätthålla ”gratisbussarna”. Men istället ställs endast frågor om vad folk tycker om att det inte längre är ”gratis”.

Vad kan du som medborgare göra?

Kom ihåg att ingenting är gratis så länge vi inte pratar om volontärarbete. Mycket av det som kallas ”gratis” i media är i själva verket skattesubventionerat, och då är det bara någon annan som betalar.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/region-dalarna-gratisbussarna-tas-bort-i-avesta
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/besvinka-miner-efter-slopad-gratisbuss-i-avesta-det-var-smidigt-nar-de-var-gratis
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/kommunalradet-om-slopade-gratisbussar-sallan-varit-sa-forbannad-och-besviken

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.