Begreppet ”sysselsättning” är bedrägligt

Av | december 28, 2023

SVT skriver om en rapport från SCB som gör gällande att åtta av tio så kallade ensamkommande flyktingpojkar från Afghanistan hade sysselsättning i november 2022, och att det visar att det gått bra för dem.

Vad är problemet?

Begreppet ”sysselsättning” behöver inte handla om riktiga jobb. För att vara sysselsatt räcker det med att jobba en timme per vecka, och jobbet kan vara en del av arbetsmarknadspolitiska program (alltså jobb där arbetsgivaren får betalt i viss utsträckning för att arbetstagaren ska få jobba där). Det är beklagligt att detta begrepp fortfarande används, och det är även beklagligt att SVT påstår att det gått bra för många av de flyktingar som kom hit, när de i själva verket inte vet hur många som har ett riktigt jobb.

Och som vanligt när SVT rapporterar om detta ämne bjuder man in en flykting som det gått bra för. Det vill säga, man försöker tillrättalägga bilden hos folk då man vet att denna grupp inte har världens bästa rykte av en anledning. Dessutom intervjuar man en asylaktivist (jag länkar till vänstertidningen eFOLKET här nedanför, där aktivisten tidigare fått en artikel publicerad). Det enda som överraskade mig var då SVT frågar asylaktivisten om hon känner till några det gått sämre för också, en sådan kritisk fråga brukar inte SVT ställa i dessa sammanhang. Men allting återgår till status quo då aktivisten berättar att de flyktingar som det inte gått bra för är offer på grund av fel förutsättningar, uteblivna uppehållstillstånd med mera. Inget eget ansvar alltså, bara socioekonomiska faktorer hela vägen.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde sluta med ensidiga intervjuobjekt, och de borde inte säga att det gått bra när de inte vet hur många som har ett riktigt jobb.

Fundera på följande

Hur ofta ser du SVT intervjua flyktingar från Afghanistan som begått brott, och ställer dem till svars för deras handlingar? Hur ofta ser du SVT intervjua aktivister eller åsiktsbildare (inte politiker) som är kritiska till dessa flyktingar?

Jag frågade SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Ni skriver i er artikel idag att det gått bra för många ensamkommande flyktingpojkar från Afghanistan, och hänvisar till SCB där det framgår att åtta av tio är sysselsatta. Att vara ”sysselsatt” är som ni säkert vet inte nödvändigtvis samma sak som att ha ett riktigt jobb. Så hur vet ni att det gått bra när statistiken inte visar hur många som faktiskt har ett riktigt jobb?

Om ni väljer att svara kommer ert svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

SVT valde att inte svara.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/minna-hjalpte-ensamkommande-flyktingpojkar-de-som-lyckats-ar-hjaltar–ezzlb7
Källa: https://efolket.eu/skams-minna-blom-om-plagandet-av-afghanska-flyktingar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.