Både Max V Karlsson och Chang Frick missar varför högern är populärare på sociala medier

Av | oktober 13, 2022

I den här artikeln blir det för en gångs skull lite spekulationer. SVT har skrivit en artikel där man gör helt rätt då man bjuder in vänsterprofilen Max V Karlsson och högerprofilen Chang Frick. En från varje lag, alltså. De spekulerar om varför högern är större på sociala medier.

Vad är problemet?

Jag tycker båda två missar det uppenbara, nämligen att den svenska journalistkåren är så vänstervriden att ett tomrum skapats för alla konservativa och nationalister. Detta tomrum har sedan fyllts av ”alternativa” medier och sociala medier. Chang Frick säger visserligen följande:

SD är det parti som har haft svårast att nå ut i etablerade medier. Så de har varit tvungna, har haft press utifrån att hitta egna kanaler och det har ju varit sociala medier. Det här började man med för länge, länge sedan.

Och detta beror på att den svenska journalistkåren är så kollektivt vinklad. Innan internet och sociala medier fanns var politiker i princip tvungna att gå via medierna för att få ut sina budskap till vanliga människor. Men idag försöker konservativa och nationalister runda mediernas filter så gott det går, för att kommunicera direkt med folk. Sverigedemokraternas propagandakanal Riks är ett bra exempel på en sådan rundning.

Hade journalistkåren varit mer balanserad är jag övertygad om att ”alternativa” medier inte ens existerat och att både vänstern och högern varit jämnstora på sociala medier. Vänstern har många ideologiska vänner bland de traditionella journalisterna, medan högern försöker kontra genom att få ut sina budskap via de sociala medierna.

Fundera på följande

Varför tror du själv att högern är större på sociala medier? Kan det finnas andra anledningar är de som nämnts här?

Källa: https://www.svt.se/kultur/darfor-dominerar-hogern-pa-sociala-medier

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.