Både bu och bä för SVT då de rapporterar om demonstrationerna i Israel

Av | januari 15, 2023

Tiotusentals vänstermänniskor demonstrerar mot högerregeringen i Israel.

Vad är bra och vad är dåligt?

Det som är bra är att SVT talar om vilka det är som demonstrerar i videon (oppositionella, liberaler och vänsteraktivister), så att läsaren inte får uppfattningen att det handlar om ”gemene man”. Det är inte alltid SVT berättar om detta.

Det som är dåligt är att man använder begrepp som ”ultranationalistisk”. Jag har nämligen inte sett ett enda exempel på där man använder ”ultraglobalist” om politiker som vill att hela världen ska bli ett land, med ett gemensamt regelverk. För det är ofta det som är skillnaden – nationalister gillar inte överstatlighet, där globala aktörer (FN, EU med flera) tar makt från det folkvalda parlamentet. Och globalister gillar inte då länder stänger gränser, lämnar konventioner eller vill att det egna landet ska få mer makt.

Jag sökte på ordet ”globalist” i olika former (typ ”globalister” site:svt.se), och fick fram väldigt få resultat. Det är alltså ett ord som SVT sällan använder, särskilt inte i negativa sammanhang. Och vad är egentligen ”ultra”nationalist?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stora-demonstrationer-vantas-i-israel

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.