Är det rätt att publicera en misstänkt mördares namn innan han är dömd?

Av | mars 4, 2021

Det som alla medier skriver om nu är naturligtvis mordförsöken i Vetlanda. Men Samhällsnytt och Nyheter Idag sticker ut genom att publicera den misstänkte mördarens namn.

Vad är problemet?

Bör inte media vänta med att publicera namn tills mördaren faktiskt är dömd i domstol? I vissa fall kan det vara mer uppenbart än i andra om den misstänkte är skyldig eller inte, men var i så fall ska man dra gränsen? Det hela blir väldigt godtyckligt från fall till fall. SVT, Aftonbladet och Expressen väljer att inte publicera namnet. Intressant i sammanhanget är att Fria Tider inte heller publicerat namnet.

Problemet med att publicera namn på folk som ännu inte dömts är att om det skulle visa sig att den misstänkte är oskyldig kan en namnpublicering i samband med brott vara förödande. SVT, Aftonbladet, Expressen och Fria Tider skriver samtliga att den misstänkte kommer från Afghanistan.

Vad skulle gjorts bättre?

Publicera inte uppgifter som gör att identiteten för en misstänkt röjs. Media borde vänta med att publicera detta tills domstolen har gjort sitt.

Fundera på följande

Hur skulle du reagera om du var misstänkt för ett grovt brott, och media började sprida ditt namn innan du var dömd? Och att det sedan visade sig, mot förmodan, att du var oskyldig?

Källa: https://samnytt.se/har-ar-tamim-sultani-som-misstanks-ha-huggit-ner-atta-personer-i-vetlanda/
Källa: https://nyheteridag.se/afghanske-tamim-sultani-misstanks-ha-huggit-ner-sju-personer-i-vetlanda/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.