Martin Schori på Aftonbladet nekar till drev mot Ebba Busch

Av | mars 3, 2021

Det har varit många skriverier i media angående Kristdemokraternas ledare Ebba Busch husaffär. Nu när förundersökningen angående grovt förtal inletts är det förståeligt att hon granskas hårt, men granskningen hittills har inte handlat om förundersökningen.

Vad är problemet?

Schori har en bra poäng när han skriver att Aftonbladet granskat båda sidor, alltså både Ebba Busch och Esbjörn Bolin. Naturligtvis är det också så att om det inleds förundersökning mot en partiledare så ska media granska det. Men upptakten till hela den här historien handlar om att så gott som all svensk media började ge husaffären mer fokus än Kristdemokraternas politik. Hade inte det steget tagits hade efterkommande steg kanske inte skett, eller åtminstone inte på samma sätt.

När media väl blåste upp allting kan det ha gett Bolins juridiska ombud anledning att fortsätta konflikten med Busch. En partiledare som Busch har mycket anseende att förlora på sådan här uppmärksamhet (även om det skulle visa sig i rätten att hon gjort rätt), och den svagheten kan naturligtvis utnyttjas. Det vet både media och juridiska ombud.

Journalister pratar ofta om allmänintresse, men hur mäter man det? Är det nyheterna som folk klickar på mest? I sådana fall borde ju skvaller och relationer stå högst upp på varje journalists agenda. Eller är det bara journalistens egna gissningar vad folk vill läsa om? De frågorna får vi inte svar på i Schoris artikel.

För vad det handlat om från första början är selektivt urval. Ska journalister välja att skriva om kristdemokraternas politik, och granska den kritiskt, eller ska de välja att skriva om Busch privata husaffär? Journalisterna har valt det senare. Och just detta val är en enorm makt som media har. Den makten skriver Schori inte någonting om, och det gör för övrigt inte Mats Knutson på SVT heller som skrivit en analys om hur Busch nu pressas allt hårdare. Kanske inte så konstigt då makthavare (journalister alltså) ogärna vill prata om sin egen makt.

Vad skulle gjorts bättre?

Man ska komma ihåg att folk inte röstar på en president i Sverige, vi röstar på partier. Partiledare i Sverige har inte alls lika mycket makt som presidenter i USA. Med detta i åtanke borde media fokusera på Kristdemokraternas politik, och inte på en partiledares privata affärer. Däremot är det som sagt helt rätt att fokusera och granska när ett ärende gått till domstol.

Fundera på följande

Handlar allmänintresse ytterst om vad journalisterna själva tror att folk vill läsa om? Förstår du hur selektivt urval kan användas för att rikta strålkastarljuset mot det som journalister vill att folk ska se och höra? Hur väl matchar förtroendet för partiledare opinionen för respektive parti (det vill säga, hur stor roll spelar förtroendet)?

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EpzloP/drevar-aftonbladet-mot-ebba-busch
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pressen-okar-pa-ebba-busch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.