Är demonstrationen för dödade barn i Palestina verkligen så oskyldig som SVT visar?

Av | december 21, 2023

SVT skriver om en demonstration i Helsingborg där man vill att Israel ska sluta ha ihjäl barn.

Vad är problemet?

En demonstrant får frågan av SVT hur hon ser på att demonstrationen kan tolkas som ett stöd till terrororganisationen Hamas. Hon svarar då att det inte är det, men i bakgrunden hör man folkmassan skandera ”BOJKOTTA ISRAEL”. Ingen skandering mot Hamas hörs, och även om videon bara visar en liten stund av demonstrationen så finns det anledning att tvivla på att den inte handlar om stöd till Hamas. Men SVT ställer inga följdfrågor.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ha frågat demonstranten varför de inte skanderar ”NED MED HAMAS” eller liknande, istället för ”BOJKOTTA ISRAEL”, särskilt med tanke på hur Hamas anklagats för att använda civila som levande sköldar och sjukhus som baser. Eller så kunde de åtminstone frågat hur hon ser på anklagelserna om hur Hamas beter sig.

Fundera på följande

Jag har tidigare uppmärksammat hur SR ignorerar att kommunister går i dessa demonstrationer, så det finns anledning att vara misstänksam mot public service.

Jag frågade SVT

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Angående er artikel:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/demonstration-for-palestinier-i-helsingborg-pagar-ett-jattehemskt-krig–3t3dhx

Varför frågar ni inte demonstranten hur hon ser på anklagelserna att Hamas använder civila som levande sköldar, och sjukhus som baser (för att sedan kunna gå ut i världspressen och säga ”titta, Israel mördar våra barn”). Man hör i bakgrunden hur folkmassan skanderar ”bojkotta Israel”, så man får anta att de inte tycker Hamas är skyldiga till att massor av civila palestinier nu dör. Ni ställer frågan om hur hon ser på anklagelsen att demonstrationen är stöd till Hamas, varpå hon nekar. Då hade det passat bra med en sådan här följdfråga. Hur ser ni på det?

Om ni väljer att svara kommer ert svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Göran Eklund på SVT svarade

Hej och tack för ditt mejl!

Vårt uppdrag är att rapportera sakligt, objektivt och oberoende. I det uppdraget ingår att ställa kritiska frågor. Här valde vi en som vi tycker är relevant.

Jag ställde en följdfråga till Göran Eklund

Hej Göran och tack för ditt svar!

Det förstår jag att ni gjorde, men då undrar jag hur ni resonerade när ni valde att inte ställa en följdfråga på det hon sade? Det är ju uppenbart att folkmassan ansåg att Israel är de skyldiga till alla dödade palestinier. På vilket sätt menar ni att det inte varit relevant att ställa en följdfråga som ”Men Hamas anklagas ju för att använda civila som levande sköldar, har inte de någon skuld för alla civila offer?”

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Göran Eklund valde att inte svara på följdfrågan.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/demonstration-for-palestinier-i-helsingborg-pagar-ett-jattehemskt-krig–3t3dhx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.