Anders Lindberg på Aftonbladet försöker övertyga läsarna om att SVT är höger

Av | april 11, 2021

Lindberg inleder sin ledartext med rubriken ”Ett rent påhitt att bara högern är SVT-kritiska”. Redan där har han fel, och det kommer mera …

Vad är problemet

Först ska jag bara säga att det Lindberg skriver är en ledartext, vilken i princip fungerar som en personlig spalt där han får skriva av sig sina tankar och funderingar. Jag brukar normalt sett inte granska ledartexter, då de oftast inte har så mycket med journalistik att göra. Men denna text är intressant eftersom Lindberg kommer med flera påståenden som inte bara är hans personliga åsikter, utan även rent felaktiga.

Rubriken till att börja med. Det är inget rent påhitt, eftersom den senaste Förtroendebarometern tydligt visade att endast två procent av de tillfrågade tyckte SVT stod till höger. Betydligt fler tyckte de stod till vänster (över hälften tyckte de var neutrala).

Vidare skriver Lindberg:

Det finns en seglivad föreställning om att SVT är vänster.

Det är ingen föreställning, det finns väldigt gott om belägg, bland annat i form av den här sajten, för att inte tala om alla ”personer på gatan” SVT intervjuat genom åren som av händelse råkat vara medlemmar eller aktiva i Vänsterpartiet.

Lindberg lyfter sedan fram argument för att SVT är högervridna. Inte ett enda av argument framför något konkret, utan endast svepande anklagelser som:

’SVT hjälper till att skrubba Sverigedemokraterna rumsrena’ utbrast DN:s profilerade TV-kritiker Johan Croneman när Mattias Karlsson intervjuades i SVT:s Min sanning.

Det har liksom blivit så att vänstern är så vana att Sverigedemokraterna ska dras i smutsen så fort de medverkar någonstans i media, så att så fort de inte dras i smutsen ser man det som vinkling. Allting är relativt, och i det här fallet spelar utgångsläget stor roll. Tänk till exempel på hur ofta SDs historia tagits upp i svensk media de senaste tio åren, jämfört med Vänsterpartiets historia. Det är inte särskilt svårt att se vilken sida som är van att få positiv särbehandling.

Det blir lite så att när SVT stundtals behandlar högern (eller kanske snarare de konservativa) lika väl som man behandlar liberaler, så blir liberalerna upprörda. Hela Lindbergs artikel antar jag är en reaktion på just Förtroendebarometern som visar tydliga skillnader på hur folk uppfattar SVT. Nu försöker han övertyga sina vänsterliberala sympatisörer att SVT är höger, för att på så sätt sätta tryck på public service-bolaget att rapportera mer kritiskt om högerkonservativa än man redan gör.

Vad skulle gjorts bättre?

Ge gärna SVT saklig kritik, vilket Lindberg gör då han kritiserar hur de benämner Ingrid Carlqvist. Men kritiken mot SVTs högersväng är alldeles för luddig och oprecis, förmodligen för att det inte finns så mycket konkret att kritisera på den punkten.

Fundera på följande

Kommer vänsterliberala läsare att lyssna på Anders Lindberg? Hur mycket makt har en ledarskribent på Aftonbladet? Behandlade SVTs Min sanning Mattias Karlsson mildare jämfört med andra politiker?

Källa: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/GaRpQq/ett-rent-pahitt-att-bara-hogern-ar-svt-kritiska

En reaktion på “Anders Lindberg på Aftonbladet försöker övertyga läsarna om att SVT är höger

  1. Simon

    Anders Lindberg har ett fanatiskt hat mot alla som inte stödjer s och framför allt mot sd. i princip allt han skriver handlar om ngt han inbillat sig i ngt drogrus.
    dödsläger i sverige typ Auschwitz, alla som röstar höger har en mental sjukdom, demokratin avskaffas inom 4 år
    osv. Denna man rusar runt i alla medier och sprider dynga som värsta fanatiska galningen. han behöver hjälp eftersom han lever i en inbillad värld och har svårt att acceptera verkligheten

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.