Nu börjar SVT uppmärksamma hyckleriet inom kulturjournalistiken

Av | april 10, 2021

SVTS Amina Adelai skriver något så ovanligt som en artikel som kritiserar hyckleriet i de egna journalistleden. Det handlar om kulturskribenter som försvarar den kriminelle rapparen Yasin och samtidigt attackerar exempelvis Peter Handke. Kritiken består av att man i ena fallet skiljer på verk och person, men inte när det gällde Handke.

Vad är problemet?

Det är jättebra att SVT äntligen uppmärksammar hyckleriet, men varför görs det bara när andra kulturskribenter skriver om det? I det här fallet är det framför allt Lisa Irenius på Svenska Dagbladet som lyfts fram. Själva diskussionen och debatten är dock på intet sätt ny, den har förekommit ett tag. Men tydligen spelar det större roll för SVT VEM som säger vad, än VAD som sägs.

Vad skulle gjorts bättre?

Kolla debatten i sociala medier, på YouTube och på internet generellt. Lyft fram argumenten och det som sägs, snarare än att vänta tills en kulturskribent gör det. Fokusera på innehållet och inte identiteten.

Fundera på följande

Varför är media så ovilliga att belysa synpunkter, argument och åsikter från vanligt folk? Bör kulturjournalister ha en särställning inom opinionsjournalistiken såsom de har idag? Tror du public service-bolagen själva kommer ändra inställning efter denna artikel, eller kommer allting fortsätta som vanligt?

Källa: https://www.svt.se/kultur/gangsterrap-metoo-kultursidor-hyckleri-dubbla-mattstockar-yasin-polanski-handke-lisa-irenius-joachim-voss-sundell

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.