”Alternativ” media väljer galna exempel för att forma sitt budskap

Av | november 24, 2020

Att endast välja det galnaste och idiotiskaste man kan hitta från den sidan man vill smutskasta är ett klassiskt knep som länge använts av all media. Traditionell media använde det mot Sverigedemokraterna mellan 2010 och 2015, men idag ser man denna tendens väldigt tydligt hos ”alternativ” media.

Vad är problemet?

I det här fallet vill man få miljörörelsen att framstå som korkad genom att välja ett exempel på hur en kommun vill förbjuda sina invånare från att spola ned toapapper (det ska istället återvinnas). Genom att selektivt publicera extremfallen vill man förmodligen få läsaren att tycka att miljörörelsen gått för långt eller att den saknar sunt förnuft. Problemet är alltså selektivt urval, och den här typen av artiklar publiceras ofta i ”alternativ” media för att röra upp känslor och skapa opinion.

Vad skulle gjorts bättre?

Man kan kritisera miljörörelsen på ett sakligt sätt, inte genom att lyfta fram extremexempel för att skrämma folk eller göra dem upprörda.

Vad kan du som medborgare göra?

Om du tillhör miljörörelsen känner du säkert redan till hur ”alternativ” media arbetar med den här frågan. Om du inte tycker om miljörörelsen ska du fortfarande granska sådana här artiklar kritiskt. En av de lättaste fällorna att falla i är att tänka att allt som man gillar att höra automatiskt är sant, medan allting som man ogillar måste vara ”fake news”. Försök att spela djävulens advokat med dig själv, och ifrågasätt även artiklar som du tycker om rent spontant. Då blir du klarsyntare.

Källa: https://samnytt.se/klimatsmart-kommun-vill-forbjuda-invanarna-spola-ned-toapapper/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.