100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige, men alla andra då?

Av | augusti 22, 2021

SVT skriver en artikel om en aktivist för 100 år sedan som kämpade för kvinnlig rösträtt.

Vad är problemet?

Artikeln är ensidig och präglas av aktivism (om man kollar hur SVT tenderar att skriva om detta ämne historiskt). Man pratar om att kvinnor inte hade rösträtt förrän 1921, men man säger ingenting om att folk som gick på socialbidrag, de som satt i fängelse och de som omyndigförklarades inte heller hade rösträtt. Eller att rika kvinnor faktiskt hade rösträtt till första kammaren (Sverige hade ett tvåkammarsystem fram till 1971).

För drygt 100 år sedan tänkte man att ju mer någon betalar i skatt, desto mer inflytande ska han ha. Folk som betalade mycket skatt kunde ha många röster, och betalade man ingen skatt alls fick man noll rösträtt. Drygt hälften av alla män (långt ifrån alla, alltså) hade rösträtt så sent som 1908, bara 13 år innan reformen 1921 som SVTs artikel handlar om.

Min poäng här är att det finns mycket att berätta om rösträttshistorien, men SVT väljer alltid ensidigt och selektivt att bara prata om kvinnor. Man nämner heller ingenting om att det fanns flera grupper av människor som saknade rösträtt även efter reformen 1921 (de män som inte gjort värnplikt, de som gick på socialbidrag och de som hade förklarats omyndiga). Faktum är att lika rösträtt för ALLA svenskar (av tillräckligt hög ålder) infördes så sent som 1989, då folk inte längre förklarades omyndiga.

En annan faktor man missar/undviker är alla de revolutioner runtom i Europa som ägde rum efter första världskriget, och hur de påverkade de svenska politikerna att ta Rösträttsrörelsen på allvar.

Problemet är alltså ett selektivt urval där SVT bara vill göra kvinnor till offer, vilket är ett populärt tema i traditionell media överlag.

Vad skulle gjorts bättre?

Bredda perspektiven när det gäller rösträttsfrågan. Ensidighet och selektivt urval tenderar att baseras på aktivism och propaganda.

Fundera på följande

Tror du SVT kommer skriva en minnesartikel 2045, då det blir 100 år sedan folk som gick på socialbidrag (fattigvård då, numera försörjningsstöd) fick rösträtt?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/augusta-tonning-fran-ronneby-tog-strid-for-rostratten

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.