Yttrandefrihet är inte trygg och säker enligt Alexander Norén på SVT

Av | december 29, 2023

Att SVT inte gillar X har nog de flesta märkt vid det här laget. Framför allt handlar det om att X tillåter betydligt mer än vad den förra Twitter-ledningen gjorde. Alexander Norén på SVT verkar dock inte gilla yttrandefriheten.

Vad är problemet?

I videon säger Norén så här:

De kommer också kunna borga för en mer säker, trygg miljö där det modereras på ett sätt som inte nu längre görs på Twitter …” (Här pratar Norén om Threads som är Metas svar på X.)

Mer trygg och säker? Är det så Norén definierar miljöer som är till för vänsterliberala användare? Det är inte längre någon hemlighet att Twitters förra ledning och deras moderatorer gick betydligt hårdare åt högerkonservativa än vänsterliberala vad gällde modereringen.

Vad skulle gjorts bättre?

X tillåter mer yttrandefrihet än vad Metas plattformar gör. Norén borde som anställd på public service inte ta ställning på detta tydliga sätt, utan istället förklara att X har högre i tak, men att Threads kommer ha strängare moderering vilket passar andra användare.

Fundera på följande

Precis som att traditionell, liberal media avskydde Trump ända sedan han sade att Mexiko skickar in våldtäktsmän i USA, har de hatat Musk ända sedan han öppnade upp för att släppa in högerkonservativa profiler som tidigare blivit avstängda från Twitter på mer eller mindre tveksamma grunder. X har stort inflytande, och det är en av få inflytelserika plattformar som vänsterliberala intressen inte kontrollerar. Det är ingen slump att media hela tiden kastar skit på den, för de är rädda hur mycket X kan påverka folks åsikter (det är ju medias jobb!).

Jag frågade Alexander Norén (via Kulturnyheterna)

Hej!

Mitt namn är Kai och jag driver mediegranskaren.se.

Det här mejlet ska till Alexander Norén, då det handlar om videon där han pratar om Threads och X i artikeln som Kulturnyheterna publicerade idag.

Du säger att Threads kommer borga för en tryggare och säkrare miljö. För vem? Efter Twitter Files (som SVT vägrade prata om) så är det bevisat att Twitters förra ledning modererade högerkonservativa åsikter betydligt hårdare än vänsterliberala. Musks policy är att så mycket som möjligt ska tillåtas, så länge det som publiceras håller sig inom lagens gränser.

På vilket sätt är det en tryggare och säkrare miljö att inskränka yttrandefriheten genom att lägga massor av egna regler ovanpå det som redan finns i lagen?

Om du väljer att svara kommer ditt svar att publiceras i sin helhet på min sajt.

Alexander Norén valde att inte svara på frågan.

Källa: https://www.svt.se/kultur/instagrams-twitterdodare-lanseras-i-eu–buo5at

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.