Vinklingen och hyckleriet om rasism går så mycket djupare än SVT

Av | januari 4, 2023

Idag kan vi läsa om hur FN kritiserar Danmark för att man lät högerkonstnären Dan Park skapa rasistiska verk som man sedan ställde ut i danska folketingets lokaler.

Vad är problemet?

Att låta en person hänga i en snara och kalla honom för negerslav är definitivt rasism (även om det samtidigt kan klassas som konst), och jag ser ingenting konstigt med dagens artikel om den isoleras. Men synen på vad som är rasism och inte kan man däremot diskutera. Hade till exempel FN eller SVT sagt något om en konstnär skapat ett motsvarande verk, fast med en vit person? Nej, naturligtvis inte. Då existerar plötsligt inte rasism längre. Av samma anledning kommer vi aldrig se SVT ta upp ämnet om invandrares rasism mot svenskar.

Det här handlar om en grundsyn som är utbredd i västvärlden idag. Denna grundsyn går ut på att vita män är onda på grund av forna tiders slaveri och kolonialism (fast man glömmer då att alla sysslade med slavhandel om än i mindre utsträckning, det fanns vita som togs som slavar av andra folkgrupper också). Därför kan vita män aldrig vara offer, därför är judar, svarta, kvinnor och andra grupper offer för evigt (som alltid ska ha positivt särbehandling), och därför håller etablissemanget på så här. Oavsett om det heter SVT, FN eller EU.

Det finns mycket mer att säga om detta ämne, som hur etablissemanget tror att exempelvis svarta är oförmögna att spela på samma villkor som vita, och att de därför alltid måste hjälpas (detta kallas ibland för de låga förväntningarnas rasism) och aldrig kan klandras på samma sätt. Men skulle jag skriva allt som finns att sägas här skulle artikeln bli en lång uppsats.

Vad skulle gjorts bättre?

Fler behöver prata om den extrema vinkling och det enorma hyckleri som sker när det gäller rasism.

Fundera på följande

Ifrågasätt nästa gång du hör någon prata om rasism. Bli inte rädd för ordet (det är precis det de vill) utan utmana definitionen av vad rasism är.

Källa: https://www.svt.se/kultur/fn-kritiserar-danmark-for-dan-park-utstallning

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.