Vilka tror du det är som svarat på SVT Nyheters undersökning?

Av | januari 3, 2023

Idag publicerar SVT Nyheter en undersökning som visar att deras tittare oroar sig mest för kriget i Ukraina och klimatkrisen.

Vad är det intressanta?

Dels att man inte redovisar de faktiska siffrorna, för det närmaste vi kommer är detta:

Kriget i Ukraina och klimatkrisen har påverkat de svarandes mentala mående och framtidssyn mer negativt än dödsskjutningarna och den egna ekonomin.

Och dels att resultaten här skiljer sig en hel del från den undersökning Ipsos gjorde för ett halvår sedan, där man kan se att klimatförändringarna oroar 19 procent av svenska folket, inflation och skatter (den egna ekonomin) ligger mellan 21 och 25 procent, samt brott och våld oroar 55 procent. Visst, Ipsos-undersökningen är ett halvår gammal, men med tanke på hur enorm skillnad det är mellan brott och klimat säger det en hel del om vilka det är som svarat i SVTs egen undersökning.

Man kan också konstatera att SVT är ärliga nog att säga att deras egen undersökning inte representerar hela den svenska befolkningen:

Resultaten av enkätsvaren är alltså inte representativa för hela den svenska befolkningen.

Det intressanta är då vilka det är som svarat på SVT Nyheters undersökning, och här spekulerar jag. Kolla följande:

Av de som är oroliga för klimatkrisen uppger 9 av 10 att de har ändrat sitt sätt att leva som en konsekvens av det. Samtidigt säger mer än hälften att de känner hopplöshet kopplat till klimatet.

Det här låter väldigt mycket som vänsterliberaler och feminister, och med tanke på att fler i SVT Nyheters undersökning känner oro för klimatet än våldsbrotten, kan man ana att det finns en ganska rejäl övervikt av just vänsterliberaler och feminister som svarat på undersökningen. Detta skulle i så fall stämma överens med den agenda som SVT driver. Det skulle dock också innebära att konservativa och högermänniskor i högre utsträckning inte bryr sig om SVT längre. Ett spekulativt resultat som är logiskt på så sätt att propaganda och ensidig rapportering resulterar i polarisering.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-nyheters-publikundersokning-kriget-och-klimatkrisen-oroar-mest
Källa: https://www.ipsos.com/sv-se/vad-oroar-sverige-juni-2022

Kategori: SVT

3 reaktion på “Vilka tror du det är som svarat på SVT Nyheters undersökning?

 1. Loke

  Förövrigt riktigt bra hemsida som jag besöker med jämna mellanrum, tycker ofta du har rimliga och bra analyser och det är inget tacksamt arbete att ta sig an att granska medierna på ett seriöst sätt, det ska gudarna veta. Du gör det bra, keep it up. Ville bara ha det sagt också.

  Svara
 2. Loke

  Låter du inte din starka antipati för feminism läcka in lite i din analys här? För all del, många av dem är säkert feminister, men det låter underligt i det här sammanhanget tycker jag. Som att säga ”vänsterliberaler och veganer”. Fast det hade nästan varit mer logiskt, eftersom många veganer kopplar sin veganism till just den direkta miljöpåverkan som köttätande har.

  Svara
  1. Mediegranskaren Inläggsförfattare

   Jag ska berätta vad jag baserar kopplingen på. För det första är det väldigt sällan man ser eller hör högerfeminister. Vänstern vill uppnå jämlikhet, det vill säga att alla ska ha det lika bra. De gillar inte heller kapitalismen som baseras på konkurrens och utslagning. Istället vill man ha höga skatter för att fördela resurserna jämlikt, medan högern vill ha lägre skatter för att de som lyckas inte ska straffas för att de lyckas (finns fler anledningar, men du fattar).

   Feminister vill att män och kvinnor ska vara likvärdiga i allting, och denna ideologi bottnar i ett vänstertänk där man inte accepterar att människor presterar olika. När män och kvinnor sedan ändå presterar olika vill man gå in med förbud och tvång för att göra allting lika.

   Det är till exempel därför SVT ständigt lyfter fram definitionen av jämställdhet som baseras på lika resultat, och aldrig den definition som baseras på lika förutsättningar (eftersom SVT står till vänster). Det är därför SVT problematiserar att det inte jobbar lika många kvinnor som män i byggbranschen, istället för att acceptera att män och kvinnor är intresserade av olika saker.

   Det är ingen slump att de flesta feminister (åtminstone de som kommer till tals i media) står till vänster på den politiska skalan. Det är heller ingen slump att vår nya högerregering tog bort ”feminism” från utrikespolitiken. Det finns starka samband mellan feminism och vänsterideologi.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.