Vetenskap är inte fakta och därför bör du vara misstänksam

Av | april 24, 2020

SVT rapporterar att en brittisk forskningsstudie kommit fram till att vår galax Vintergatan är mycket större än man tidigare trott.

Vad är problemet?

Vetenskap och forskning är inte fakta, men det presenteras ofta som fakta i media. Istället handlar det om teorier och sannolikhet. Märk också att nu när nya rön kommit fram skriver SVT ”Galaxen vi lever i, Vintergatan, är mycket större än vi trott.” TROTT, ja. Men man uttrycker sig inte likadant när det gäller nya teorier, då nämns ingenting om att vi ”tror”.

Här nedanför länkar jag till två olika artiklar, dels den om vintergatan och dels en annan om svarta hål. Svarta hål är också en teori, och vi vet fortfarande inte om de existerar eller inte. Studier kan visa att de är sannolika att existera, men det är fortfarande inte fakta. Precis som tidigare studier på Vintergatan var sannolika men nu reviderats då man funnit ny information som man inte kände till tidigare.

Du har säkert lagt märke till detta när det gäller rapporteringen om coronaviruset också. Forskare och professorer motsäger varandra stup i kvarten. Varför? Jo, därför att ingen av dem har fakta, utan man använder sig av olika teorier som baseras på olika beräkningar. För att inte tala om olika tolkningar, något som inte sällan styrs av individens egna värderingar och ideologi.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT bör tydligare framhäva att forskning och vetenskap inte är fakta, utan teorier och sannolikhet. Hade det varit fakta hade ingenting förändrats över tid, men som vi alla vet kommer det ständigt nya rön som visar att våra gamla teorier inte stämde – eftersom de inte var fakta.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vintergatan-mycket-storrre-an-vi-trott
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/se-stjarnan-dansa-runt-massivt-svart-hal-i-vintergatans-centrum

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.