Veganpropagandan fortsätter hos SVT

Av | januari 18, 2023

SVT skriver om en restaurang i Göteborg som byter ut kött och skaldjur mot veganskt.

Vad är problemet?

Den här artikeln är en del i ledet i SVTs propaganda för att få svenskarna att ändra matvanor för klimatets skull. Man kan se detta på framför allt två sätt. Dels finns det inte med några negativa åsikter om restaurangens förändring, utan SVT har uteslutande valt att publicera positiva åsikter. Och dels väljer man ju just den här typen av nyheter eftersom den passar in i SVTs narrativ. Det vill säga folk eller affärsverksamheter som övergår till vegansk kost. Det är det SVT-journalisterna själva är intresserade av, och vill förmedla vidare till dig.

Hade de haft en större variation på artiklarna hade jag inte klagat. Naturligtvis måste någonting väljas ut att skrivas om, men när det blir exakt samma sak gång på gång visar sig de propagandistiska ambitionerna.

Vad skulle gjorts bättre?

Det kan inte vara skattefinansierad medias roll att ”utbilda” eller på andra sätt påverka vad folk ska äta. I fallet med dagens artikel borde man ha pratat med någon som inte gillar förändringen också, för att läsaren ska få höra hans perspektiv.

Fundera på följande

Hur ofta ser du SVT skriva artiklar om restauranger som byter ut det vegetariska mot mer kött? Eller folk som gör det? Media ska ju spegla hela verkligheten, inte en viss del av verkligheten som man själva gillar.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/efter-prisokningarna-restaurangen-nobbar-rakorna-byter-till-veganskt

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.