Varför publicerar inte SVT Hanif Balis Facebook-inlägg?

Av | september 17, 2021

Den välkände moderatprofilen Hanif Bali har nu blivit föremål för en förundersökning angående utnyttjande av barn för sexuell posering. Han har skrivit ett långt Facebook-inlägg där han ger sin syn på saken, men det vill inte SVT publicera av någon anledning.

Vad är problemet?

Aftonbladet, Nyheter Idag och Fria Tider har publicerat eller länkat till Balis inlägg på Facebook, där han grundligt ger sin version av det som hänt. SVT däremot har publicerat brottstycken ur inlägget, där man alltså lyft ut vissa saker av det Bali skrivit. Men man har inte publicerat inlägget i sin helhet eller länkat till det. Varför inte? Varför vill inte SVT att vi läsare ska ta del av allting?

Bland annat har SVT undvikit att berätta att anklagelserna kommer i samband med moderaternas interna nomineringsprocess, en uppgift som är högst relevant i sammanhanget. Däremot har man publicerat artiklar som avslöjar hur kvinnor inom Moderaterna kritiserar partiet för den interna processen vad gäller utredning av sexuellt ofredande, samt hur moderater internt tycker att Bali får positiv särbehandling eftersom han inte omedelbart slängs ut.

Vad skulle gjorts bättre?

När ord står mot ord ska journalister göra sitt bästa för att båda sidor ska få lägga fram sin version. Tjejen som nu anmält Bali verkar inte vilja träda fram i ljuset, hon är fortfarande anonym. Bali däremot har skrivit ett långt inlägg om hur han ser på det, och då bör media även visa det i sin helhet.

Fundera på följande

Varför tror du att vissa medier (det kan vara fler än SVT) valt att inte publicera eller länka till Balis Facebook-inlägg? Kan du se små skillnader mellan olika mediers rapportering om den här händelsen, skillnader som visar vilka som ställer sig på Balis sida och vilka som ställer sig på tjejens sida? Finns det någon media som du upplever inte ställer sig på en sida utan försöker vara neutral?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pressen-mot-m-ledningen-skilda-meningar-om-hanteringen-av-hanif-bali
Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kritiken-om-internutredningarna-kan-inte-hantera-sadana-saker
Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/pWnKvV/hanif-bali-tillbakavisar-anklagelserna-ror-sig-om-en-komplott
Källa: https://nyheteridag.se/hanif-bali-jag-ar-oskyldig/
Källa: https://www.friatider.se/hanif-bali-jag-ar-oskyldig-det-hela-ar-en-komplott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.