Varför ifrågasätter inte SVT det fula begreppet ”sysselsatt”?

Av | oktober 28, 2020

Enligt SCBs statistik ligger den svenska ungdomsarbetslösheten på rekordnivåer. SVT skriver en artikel om det, men gör ingen ansträngning för att ifrågasätta begreppet ”sysselsatt”.

Vad är problemet?

Begreppet sysselsatt är ett fulbegrepp som kom till för att putsa till siffrorna för arbetslösheten. Eftersom folk som kanske bara jobbar en timme per vecka, och mängder med andra som gör något men inte har riktiga jobb, räknas som sysselsatta kan de lyftas ur statistiken för vad som klassas som arbetslösa. På så sätt putsas siffrorna till ordentligt, och arbetslösheten på pappret blir inte lika stor som den är i verkligheten.

Men det här belyser inte SVT överhuvudtaget. Däremot har man en faktaruta där man förklarar andra saker, som skillnaderna mellan Arbetsförmedlingen och SCBs siffror. Eller att SCBs högre siffror inkluderar heltidsstuderande ungdomar utan jobb som arbetslösa. För övrigt en helt korrekt definition eftersom dessa personer inte har jobb.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ifrågasätta både begreppet ”sysselsatt” och politikerna som använder sig av det, eftersom detta begrepp bidrar till att försköna Sveriges arbetslöshetsstatistik.

Vad kan du som medborgare göra?

Låt dig inte luras av luriga begrepp. Att någon är sysselsatt, och därmed inte arbetslös, behöver inte betyda att personen har ett riktigt jobb.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ungdomsarbetslosheten-historiskt-hog

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.