Ska media alltid visa verkligheten?

Av | oktober 30, 2020

Samhällsnytt har publicerat ett mycket blodigt och grovt foto på vad som påstås vara ett av offren i terrorattentatet i Nice i Frankrike.

Vad är problemet?

Till att börja med sprider Samhällsnytt rykten då de publicerar en bild från sociala medier som påstås visa ett offer, men bilden är inte bekräftad att komma från terrordådet nyligen. Men den huvudsakliga frågan jag vill ta upp är huruvida media ska publicera riktigt grova bilder eller inte. De traditionella medierna skulle aldrig publicera den bild som Samhällsnytt gjort. Samtidigt kan jag tycka att verkligheten ska visas precis som den ser ut. Men det är definitivt en fråga som kan diskuteras.

Vad skulle gjorts bättre?

Sprid inte rykten, utan publicera material och information som är bekräftad. Även om man skriver att det rör sig om rykten eller ”uppgifter” så påverkar det folk då många tyvärr inte kan skilja på rykten och sanning.

Vad kan du som medborgare göra?

Ska man, bakom varningstext, visa extremt grova och blodiga bilder? Vad finns det för argument som talar för och emot? Kan det till exempel uppstå problem när media använder samma fras (varning för starka bilder), men vissa medier har helt andra definitioner på vad starka bilder är? Kommentera gärna vad du tycker.

Källa: https://samnytt.se/halshuggaren-i-nice-nyanland-migrant-fran-tunisien/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.