Varför får kulturmänniskor och ledarskribenter så mycket makt?

Av | februari 3, 2020

Expressens Martina Montelius skriver en krönika om varför hon tycker att SVT har dubbelmoral när det gäller avstängningen av Thorsten Flinck i Melodifestivalen.

Det är läsare som ger makten till de här människorna

Har du också funderat på varför kulturskribenter och ledarspalter har så stort inflytande i svensk debatt och politik? Har du tänkt till? Eller har du lydigt läst och blivit påverkad? För dessa människors makt ligger helt i hur många de kan påverka med det de skriver om. Om du har en ledarskribent som skriver något som ingen läser får han ingen makt alls. Av denna anledning är texterna ofta provocerande eller skapta för att göra folk arga, irriterande eller upprörda. Det är nämligen större chans (eller risk, beroende på vem du frågar) att vi klickar om vi ser en rubrik som vi inte alls håller med om, eller ett budskap vi blir arga av.

Det finns inget demokratiskt värde med journalister som får betalt för att skriva av sig sina åsikter. Om de istället tagit en debatt med oliktänkande, då hade det åtminstone blivit intressant. Men tar de debatter får de inte föra fram sina budskap oemotsagda. Då framstår de heller inte som auktoriteter utan som vad de egentligen är: helt vanliga människor som med hjälp av ett stort mediehus får sina privata åsikter att bli sanning, fakta och ideologiska pekpinnar.

Tldr; sluta vara ignorant, börja använd din konsumentmakt och ignorera skribenter och tidningar du inte vill stötta. Det är det bästa sättet att plocka ifrån dem makten.

Källa: https://www.expressen.se/kultur/martina-montelius/er-dubbelmoral-ar-snuskig-svt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.