Varför är SVT så besatta av pride?

Av | augusti 2, 2022

Pride-festivaler hålls nästan varje månad året om (i olika städer), och så fort det är dags för en ny festival är SVT alltid där och rapporterar. Man skriver även många artiklar som hör till, till exempel dagens artikel med strömningstips på serier med HBTQ-tema.

Vad är problemet?

Vilken annan tillställning (som sker lika ofta) är SVT på och rapporterar om varje gång? Jag kan inte komma på någon annan. Pride är dessutom uppenbart vänstervridet, med tanke på att vare sig Sverigedemokraterna eller Medborgerlig Samling (som ironiskt nog har en homosexuell partiledare) är välkomna till Stockholm Pride (som är den tillställning som är aktuell nu). De har nämligen ”fel värdegrund” (vilken politisk sida är det som brukar använda den formuleringen om oliktänkande?).

SVT har mig veterligen aldrig skrivit om den politiska vinklingen, utan presenterar alltid pride som rörelsen presenterar sig själva. Alltså att allt handlar om allas lika värde.

Sedan kan man även fråga sig var gränsen för reklam går när SVT i videon berättar både om seriens och namn och hos vilken strömningstjänst du kan se den. I vissa fall redigerar de bort företagsloggor på folks tröjor, i andra fall har de inga problem med att rekommendera serier med namnen på de plattformar som serierna sänds på. Hyckleri?

Vad skulle gjorts bättre?

Mindre besatthet av pride och gärna lite kritisk granskning av tillställningarna också (istället för det ständiga, villkorslösa hyllandet). När någonting är så politiskt vinklat som pride är borde det inte komma undan så här lätt.

Fundera på följande

Om pride handlar om allas lika värde, hur kan det då komma sig att tillställningar ständigt anordnas som ger HBTQ-personer positiv särbehandling? Borde inte allas lika värde praktiseras genom att faktiskt behandla alla på samma sätt? Hade pride upphört om inga brott mot HBTQ-personer utförts under 10, 20 eller 30 år? Eller hade de fortsatt hävda att pride alltid behövs?

Källa: https://www.svt.se/kultur/tre-streamingtips-med-hbtq-tema

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.