Vänsterns nästa steg – tvinga folk att attraheras av specifika människor?

Av | mars 31, 2023

SVTs Gift vid första ögonkastet får kritik för att alla deltagarna är vita. SVT pratar med flera människor i branschen.

Vad är problemet?

Castaren Anitha Clemens, som är en av de som intervjuas i artikeln, säger så här i videon:

Jag antar att man i sin ansökan skriver sina kriterier för vad man letar efter. Om de bara letar efter en vit, strömlinjeformad person som är precis som dem är det klart att det är rätt skrämmande. Men framför allt är det märkligt att SVT väljer att representera den typen av kandidater på det sättet.

Här går inte SVT in och ifrågasätter någonting. Istället håller man med om att det är ett problem (vilket beror på att både SVT och Clemens har samma vänsterdefinition på begreppen mångfald och representation). Det är alltså ett problem att folk attraheras av ”fel” människor? Vänstern ska gå in och styra vilka man ska attraheras av i syfte att nå fram till den perfekta och framtvingande mångfalden? För det är ju precis det som Clemens säger – utan minsta mothugg från SVT.

Vad skulle gjorts bättre?

I grunden måste SVT erkänna att det finns fler definitioner av mångfald än bara den ytliga som de själva rättar sig efter. För de hade ju inte brytt sig om det varit en asiat, en svart och en vit som alla hade precis samma personlighet och åsikter. I det här specifika fallet borde man ha ifrågasatt Clemens varför det är skrämmande att människor attraheras av vissa drag.

Fundera på följande

I grund och botten har detta med vänsterns definitioner av mångfald och representation att göra. Vänstern, inklusive SVT, anser att båda dessa ord ska baseras på yta. Det vill säga mångfald och representation baserad på etnicitet och härkomst istället för åsikter och personlighet. Det är därför man ser problem med bara vita deltagare, för man bryr sig inte det minsta om vilken personlighet eller vilka åsikter de har. Där vill man inte ha mångfald, vilket, om man får tro tidigare public service-medarbetare som Aron Flam, Jens Ganman, Joakim Lamotte och Janne Josefsson, syns tydligt inne på SVTs redaktioner.

Högern kommer definitivt kritisera Clemens och SVTs artikel precis som jag nyss gjort. Tror du SVT kommer publicera den kritiken också? Vi får se!

Källa: https://www.svt.se/kultur/gift-vid-forsta-ogonkastet-far-kritik

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.