Vänstermedias bitterhet över att Twitter inte längre är vänstervridet verkar inte veta några gränser

Av | april 22, 2023

SVT har som bekant totalt ignorerat Twitter Files, samtidigt som man publicerat artikel efter artikel som behandlar Twitter på ett negativt sätt. Att vänstermedia är fruktansvärt bittra nu när Twitter inte längre styrs av vänsteraktivister märks tydligt.

Vad är problemet?

Nu försöker SVT propagera för att lämna Twitter och att Elon Musk är skandalomsusad. Bitterheten blir nästan komisk, kolla följande citat:

Sedan entreprenören Elon Musk tog över Twitter-rodret har det varit en minst sagt skakig resa. Och fler och fler börjar fundera över om det inte är dags att lämna plattformen.
Fler och fler? Det här är ett uttryck som SVT använder för att försöka få det att låta som om det nu sker en massflykt från Twitter, när det i själva verket handlar om några få kända profiler. SVT vill naturligtvis att folk ska lämna plattformen eftersom den inte längre domineras av ett vänsterliberalt och feministiskt ledarskap.

Det första Elon Musk gjorde efter övertagandet av plattformen var att radikalt minska personalstyrkan. De pågående massuppsägningarna är inget unikt för Twitter, men att Musk sparkat så mycket som 80 procent av personalen märks, menar mediestrategen och den trogna Twitter-användaren Brit Stakston.

– Det är som att tjänsten hostar, jag får ett flöde jag inte känner igen alls, säger Stakston.
Vad är en hostande tjänst och vad har flödet med personalstyrkan att göra? Flödet bestäms av algoritmer, som i och med nya Twitter kommer bli offentliga så att folk faktiskt kan granska vad som styr flödena (algoritmerna var hemliga under den förra Twitter-ledningen).

Den skandalomsusade Twitter-vd:n uppges dock betala ur egen ficka för tre personers bockar: författaren Stephen King, skådespelaren William Shatner och basketstjärnan LeBron James, enligt TT.
På vilket sätt är Musk skandalomsusad? SVT låter väldigt lika Samnytt här, då de sysslar med personangrepp på någon de själva inte gillar av ideologiska skäl. Men Samnytt är öppna med var de står, SVT låtsas vara opartiska.

Bocken har varit en ganska så viktig trovärdighetsfunktion som andra plattformar tagit efter och nu har den reducerats till ett clown-märke. Alla som köper en verifieringsbock skrattar man ju åt just nu, säger Brit Stakston.
Det här är i och för sig SVTs gäst som säger, men det är fortfarande SVT som valt in henne och valt ut detta citat. Retoriken handlar om att förlöjliga meningsmotståndare, på samma sätt som SVT och andra medier försökte förlöjliga sverigedemokratiska väljare 2010–2015. Notera att Stakston inte backar upp det hon säger med argument, utan hon försöker bara förlöjliga.

Under veckan twittrade S-profilen Annika Strandhäll dessutom att hon fått ’nog’ av det hon beskriver som mobbning på plattformen.
Det är intressant att det bara är vänsterprofiler och vänstermedier som lämnar Twitter. Kan det ha att göra med att det inte längre är vänsterns orddefinitioner av begrepp som ”hatretorik” och ”kränkande material” som gäller?

Twitter är en plattform med stor politisk makt eftersom det är så många som följer den. Alla plattformar med många följare är direkta konkurrenter till traditionell media, så när denna typ av plattformar inte längre står på samma ideologiska sida som journalisterna manar Södermalm till bojkott. SVT vill att du ska lyssna på dem, inte på Twitter. Det här har uteslutande med informationskontroll och makt att göra.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT får inte vara så här partiska. Då man inte nämnt någonting om vare sig Twitter Files eller att algoritmerna kommer bli offentliga (Twitter blir transparentare, vilket är något bra), utan istället bara skriver kritiska artiklar, är det helt uppenbart hur bittra man är. Att man dessutom lämnar plattformen på grund av ”bristande resurser” när man har mycket mer pengar än någon annan svensk media (samtidigt som i princip alla kommersiella medier är kvar) säger också en hel del.

Problem att moderera användarkommentarerna verkar inte heller vara ett problem för vare sig medier med mindre pengar, eller medier med fler kommentarer. Jag tycker faktiskt public service-bolagens reaktioner på Twitter är direkt pinsamma. Man beter sig som barn i trotsåldern när föräldern (Twitter) inte gör exakt som man själv vill.

Fundera på följande

Kommer du sakna SVT och SR på Twitter?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/mediestrategen-dags-att-lamna-twitter

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.