Vansinnestolkning med riktigt löjliga konsekvenser hos Fria Tider och Samhällsnytt

Av | maj 25, 2020

Aftonbladet har sänt en podcast där Ola Söderholm och Jonatan Unge raljerar om corona och andra länders kritik mot Sverige. Fria Tider skriver att podden är antisemitisk på grund av några kommentarer som fälls i podden.

Vad är problemet?

Det Fria Tider skriver bland annat (en del citat från podden) är följande:

Det är påfallande många utav kritikerna i Sverige som är sådana som har invandrarbakgrund, eller liksom såhär judisk bakgrund. Typ som Wolodarski, Göran Rosenberg
Ett råd till alla judar är ju att: Ligg lågt under kristider!
Duon konstaterar sedan att invandrare och judar verkar ha uppfattningen att rätten till liv går före ekonomiska kalkyler och jämför kritiken mot den svenska linjen med islamism.
Om det ska vara som ni vill ha det, då kanske vi ska ha sharialagar också.

Detta försöker man få till antisemitism, men det är en vansinnestolkning eftersom tonen i podden är humoristisk och stundtals oseriös. Jag länkar till podden här nedanför så kan du själv lyssna. Detta påminner mig om när USAs president Donald Trump postade en meme på sin Twitter där han själv ger sig på CNN-loggan. Någon hade redigerat Vince McMahon (personen Trump hoppade på i wrestlingringen) och satt in CNN-loggan istället för hans huvud. Efter denna händelse började traditionell media på allvar föra ut budskapet att Trump uppmuntrade till fysiskt våld på journalister. Samma löjliga vansinnestolkning, fast ett annat ämne.

Samhällsnytt börjar även dra kopplingar till Aftonbladets nazistiska historia (de stödde Hitler under kriget), men nämner inte att tidningen under åren 1932 till 1956 ägdes av Torsten Kreuger. LO köpte sedan Aftonbladet av Kreuger, och flera decennier efter det köpte norska Schibsted tidningen. Det är idag de som äger merparten av alla aktier. Så hur kan dagens Aftonbladet-medarbetare på något sätt ta ansvar för det som hände för 80 år sedan?

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta vansinnestolka. Det är så otroligt oseriöst och hör hemma på trollforum som 4chan och liknande.

Källa: https://www.friatider.se/aftonbladet-pafallande-manga-judar-bakom-coronakritiken-mot-sverige
Källa: https://samnytt.se/aftonbladet-i-antisemitisk-attack-mot-coronakritiker-pafallande-manga-judar/
Källa: https://podcast.aftonbladet.se/p/stormens-utveckling/ (det relevanta startar vid 17:11)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.