Vad har jämställdhet med ”hen” att göra?

Av | november 2, 2020

Tiara Norlin ger snart ut sin barnbok ”Bus och Gos – Tusse på äventyr”. Det speciella med boken är att den uteslutande använder sig av ordet ”hen” istället för ”han” och ”hon”.

Vad är problemet?

Förutom att SVTs selektiva urval vad gäller kulturnyheter vid det här laget är uppenbart ensidigt, får Norlin ingen kritisk fråga då hon säger att boken ska öka jämställdheten inom barnlitteraturen. Vad har ordet ”hen” med jämställdhet att göra? Dessutom kan man fråga sig var gränsen för reklam går, när en författare dels helt okritiskt får berätta om sin produkt, och dels framföra när den finns tillgänglig i handeln.

Vad skulle gjorts bättre?

SVT borde ha ifrågasatt vad jämställdhet har med ”hen” att göra.

Vad kan du som medborgare göra?

Var uppmärksam på hur media använder värdeladdade ord som ”mångfald”, ”jämställdhet” och ”rättvisa”. Journalister försöker ofta styra definitionen av dessa ord för att normalisera just sina egna definitioner. Ibland handlar det om att vidga definitionen kraftigt, för att på så sätt inkludera alla sina egna åsikter och värderingar under ett och samma värdeladdat ord. Den som sedan inte håller med om dessa värderingar kan stämplas som något fult och isoleras socialt.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/karlskronas-kulturstipendiat-ger-ut-konsneutral-barnbok

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.