Vad är SVTs syn på demokrati egentligen?

Av | juni 30, 2021

Ungerns premiärminister Victor Orban har fixat reklam i Dagens Industri i form av en helsideannons. Detta verkar SVT kultur tycka vara förskräckligt.

Vad är problemet?

SVT gjorde även en negativ vinkling då Dagens Nyheter sålde annons till Kinas kommunistregim 2019. Skillnaden här är dock att Ungern är en demokrati. I en demokrati bör folket få ha vilka åsikter de vill och rösta fram vilka partier de vill, men SVT verkar vilja begränsa åsikterna till att hållas liberala. Hela artikeln är nämligen ett starkt ifrågasättande angående Dagens Industris beslut. Hur kan man ge Orban utrymme för sin propaganda? Ja, på samma sätt som man kan ge Socialdemokraterna utrymme för propaganda när kör sina valannonser. Alla politiska annonser är propaganda.

Du kanske också minns att Sverigedemokraterna historiskt inte fått köpa annonsplats i en del tidningar på grund av att de haft ”fel” värderingar. Är det demokratiskt? Är det fria medier som åt folket ska bestämma vilka åsikter som får synas och inte?

Det är här SVT tar ställning och får liberala åsikter att framstå som norm, medan Orbans starkt konservativa åsikter problematiseras. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om Orban och hans förslag, men låt då folk tycka vad de vill. Låt folk läsa annonsen och antingen instämma eller fördöma. Det ska inte SVT göra.

Vad skulle gjorts bättre?

Sluta attackera konservativa åsikter och sluta favorisera liberala. Sluta även att försöka styra folks åsikter genom att demonisera och hylla.

Fundera på följande

I Ungern försöker Orban strypa fria medier, i Sverige försöker fria medier strypa det fria ordet. Vad är värst? Tror du att SVT hade ifrågasatt Dagens Industri om de sålt annonsplats till ett parti med kraftigt liberala värderingar?

Källa: https://www.svt.se/kultur/ungern-orban-annons-kampanj-medier-dagens-industri

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.