Vad är ”kontroversiellt” egentligen?

Av | oktober 17, 2019

Ordet har fått en negativ klang, det tror jag de flesta kan hålla med om. I media tenderar ordet kontroversiellt att användas för att beskriva något som är ifrågasatt, vilket är lite lustigt med tanke på att det ofta är media själva som ifrågasätter. Det vill säga, media stämplar något som kontroversiellt och påverkar därmed hur människor uppfattar det.

Som idag när Mats Knutson analyserar Moderaterna inför partistämman. Inte helt oväntat är det förslagen som gör M mer konservativa som kallas kontroversiella. I Knutsons fall slöjförbud i skolan, förbud mot böneutrop och omskärelse av pojkar utan medicinska skäl. Enligt flera källor jag kollat på nätet kan ordet ”kontroversiell” definieras som något som vållar upprördhet och skapar kraftig debatt. Men skulle man i så fall inte kunna påstå att många politiska frågor är kontroversiella i sin natur? Höjda och sänkta skatter rör alltid upp känslor, men kallas sällan för kontroversiella i media.

Så fort det finns en åsiktspolarisering i politiska frågor skapas stora motsättningar och upprörda debatter. Och ärligt talat finns det ju en åsiktspolarisering i de flesta frågor idag. Så då kan jag tycka att SVT borde sluta använda begreppet ”kontroversiellt”, särskilt när de gör det på ett sätt som får vissa ställningstaganden och ståndpunkter att framstå som negativa eller extra ifrågasatta.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderaterna-fullfoljer-hogersvangen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.