Vaccinpropaganda, svenska fårskallar eller selektivt urval hos SVT?

Av | augusti 10, 2021

SVTs lokalredaktioner rapporterar flitigt om unga som vill (eller ska?) vaccinera sig. Men reportagen är minst sagt ensidiga.

Vad är problemet?

Jag hittade cirka 15 artiklar bland SVTs lokalnyheter där man intervjuar folk som ska eller vill vaccinera sig. Bland dessa cirka 15 artiklar var det endast två eller tre som innehöll någon som INTE ville vaccinera sig. Och det är inte så att 90 procent av alla unga vill göra det eller har gjort det (det framgår i flera av artiklarna). Man kan därmed ställa sig frågan om SVT bara väljer ut vaccinvilliga för att skapa ett grupptryck med syfte att gå myndigheternas ärenden och få fler att ta sprutorna.

Eller så kan det vara så att den svenska fegheten och fårskalligheten gör sig gällande. Svenskar verkar ha en förkärlek till att säga politiskt korrekta saker framför kameran, och saker som är socialt accepterade, i rädsla för att ryktet ska ta stryk. Många i intervjuerna säger exakt samma saker, ungefär som att de bara upprepar någonting de sett eller hört, istället för att tänka själva.

Oavsett anledning så är ensidigheten tydlig.

Vad skulle gjorts bättre?

Intervjua fler som inte vill ta vaccinet så att vi får höra fler röster, för nu framstår den totala rapporteringen som ren propaganda. Och vanliga svenskar kan gärna duscha av sig några lager konflikträdsla och blir mer självtänkande. Speciellt unga tjejer.

Fundera på följande

Tror du det är SVT som noga väljer ut intervjuobjekt för att driva vaccinpropaganda, eller ljuger folk framför kameran för att behålla sina sociala rykten? Hur många unga vaccinerar sig bara för att kunna resa utomlands, samtidigt som de säger att de gör det för att solidariskt bekämpa pandemin på hemmaplan?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/sa-gar-mognadstestet-till (exempel på folk som vill vaccinera sig)
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/nu-kan-16-17aringar-vaccinera-sig-mot-covid-19 (exempel på en som inte vill)

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.