TT verkar inte vilja kännas vid benämningen ”getto”

Av | juni 16, 2019

Idag rapporterar TT (och SVT publicerar) att 20 procent av bostäderna i danska getton ska rivas. Men TT vill inte använda ordet getto, utan sätter det inom citationstecken: ”getto”. Istället använder man benämningen ”utsatta områden” eller ”särskilt utsatta områden”. Varför gör de på detta viset? Janne Josefsson, som själv arbetat på SVT, förklarade för ett par år sedan sin syn på saken:

Enligt Josefsson delar SVT ut politiskt korrekta ordlistor för att journalisterna ska lära sig att inte använda ord som till exempel ’förort’ och ’tiggare’ eftersom det kan väcka fel tankar hos svenskarna. Förort ska heta ’socioekonomiskt utsatt område’.

Jag ska direkt lägga till att citatet är hämtat från Fria Tider, och eftersom jag inte hittar ursprungsartikeln hos Expressen kan benämningar som ”politiskt korrekta” vara ord som Fria Tider lagt till och som Josefsson inte själv har sagt. Men budskapet är tydligt. Folk får inte få ”fel” åsikter.

Det intressanta är att både Jyllandsposten, som SVT länkar till i artikeln, och DR (en del av danska public service) använder uttrycket getto. Utan citationstecken då. Det här är ett bra exempel på hur man hos TT och public service i Sverige vill försköna dessa områden. Man kallar det för ”utsatt område” vilket skapar sympati till området och ordvalet påverkar naturligtvis den ouppmärksamme läsaren.

Med tanke på det Josefsson sagt, och med tanke på att dansk media inte har några problem att använda benämningen ”getto” är det sannolikt att svensk public service bedriver agendajournalistik på detta område då man verkar vilja styra läsarens åsikter om ämnet och skapa sympati för dessa områden.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/var-femte-bostad-rivs-i-danska-getton
Källa: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11440581/hver-femte-bolig-i-de-haardeste-ghettoer-skal-rives-ned-inden-2030/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
Källa: https://www.dr.dk/search/Result?query=ghetto (sökningar på det danska ordet ”ghetto” som visar resultaten)
Källa: https://www.friatider.se/janne-josefsson-m-nga-v-nsterextremister-i-public-service (Josefssons kommentarer)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.