Expressen skriver om en TikTok-video där en kvinna berättar om hur man blivit avskedad från två arbetsplatser på grund av olämplig klädsel.
Vad är problemet?
Till att börja med kan man ifrågasätta nyhetsvärdet av en TikTok-video där en kvinna beklagar sig över privata händelser. Sedan har Expressen döpt rubriken till:
”Nina blev åthutad på sitt jobb för att hon är kurvig”
Men direkt i artikeln står det sedan:
”Tiktok-användaren Nina Osegueda blev åthutad för ’opassande klädsel’ på jobbet – trots att hon hade klätt sig propert.”
Med andra ord en rubrik som inte är helt sanningsenlig. Dessutom är ordet ”propert” en definitionsfråga. Media bör inte ta ställning överhuvudtaget när det gäller orddefinitioner i sådana här sammanhang, utan istället berätta vad de olika parterna anser.
Vad skulle gjorts bättre?
När det gäller användningen av propert hade Expressen kunnat beskriva hur Nina ansåg att plagget var propert, men att hennes arbetsgivare inte höll med. Då hade läsaren fått ta del av båda sidors syn på det hela, och hade sedan kunnat bilda sig en uppfattning själv. Men journalister vill ofta påverka sina läsare att tycka på ett specifikt sätt, och därför tar man ställning lite subtilt.
Fundera på följande
Expressens artikel är en del av ett feministiskt narrativ som går ut på att man aldrig ska ifrågasätta kvinnors val, särskilt inte när det gäller kläder. Det finns alltid gränser, till exempel skulle ingen arbetsgivare acceptera anställda som gick omkring nakna. Exakt var gränsen dras är vad kampen handlar om, och media ställer sig nästan alltid på den feministiska sidan i den kampen.
Källa: https://www.expressen.se/nyheter/nina-blev-athutad-pa-sitt-jobb-for-att-hon-ar-kurvig/?referrer=todays-news