Synen på matsvinn i media

Av | december 1, 2020

SVT rapporterar från Hagge skola i Dalarna där eleverna börjat fotografera sina mattallrikar före och efter de ätit. Syftet är att minska matsvinnet genom att vara medvetna om hur mycket som slängs.

Vad är problemet?

Det är inget problem med artiklarna i sig, men synen på matsvinn i media är ofta begränsad till hur mycket mat som slängs. Men all mat som äts i okynne och i onödan är ju också svinn, det vill säga mat som förbrukas i onödan. Så var är de granskande artiklarna kring de överviktigas skuld i matsvinnet? Om du har två kilo kött, men bara behöver ett kilo för att bli mätt, men ändå äter två kilo bara för att du är sugen, är nettoeffekten densamma som om du lämnar kvar och slänger ett kilo.

Vad skulle gjorts bättre?

Bredda synen på matsvinn för att ge en bättre helhetsbild. Att äta för mycket och att slänga mat slösar med resurserna på samma sätt.

Vad kan du som medborgare göra?

Använd hjärnan och tänk, istället för att bara läsa och kopiera det som står i media. Matsvinn handlar inte bara om slängd mat, utan om mat vars nytta inte optimeras. Till exempel: hur mycket mat och resurser skulle sparas om folk i USA, Storbritannien och vissa av arabländerna inte var så överviktiga och feta som de är?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/skolelever-pa-hagge-skola-i-smedjebackens-kommun-har-testat-mobilapp-for-att-minska-sitt-matsvinn
Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/skolkocken-pa-hagge-skola-ser-positivt-pa-insatser-for-att-minska-matsvinnet

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.