Synd att SVT inte är lika kritiska mot Ukraina som de är mot Israel

Av | november 19, 2023

Jag har flera gånger skrivit om hur usel medierapporteringen är kring kriget i Ukraina, men jag har inte skrivit särskilt mycket om kriget mellan Israel och Hamas. Det beror på att i det kriget så har inte SVT valt sida.

Vad är problemet?

Idag får vi veta att Ukraina avancerat tre till åtta kilometer i sin motoffensiv. SVT verkar inte ha några problem med att lita på vad den ukrainska militären säger. Samtidigt skriver man en artikel där man konstaterar att den israeliska militärens påståenden om att Hamas använt ett sjukhus i Gaza för militära ändamål inte går att verifiera.

Frågan är alltså varför man inte är lika noggranna med att granska det Ukraina hävdar, som man är med att granska det Israel hävdar.

Vad skulle gjorts bättre?

Krig handlar alltid om propaganda, där båda sidor försöker få omvärldens stöd och sympatier. Naturligtvis ska man alltid ifrågasätta det båda sidor säger, precis som SVT gör i fallet med Israel och Hamas. Det SVT borde göra här är att ifrågasätta och granska det Ukraina påstår också.

Fundera på följande

Även de ”goda” kan fabricera fakta och hitta på saker i krig.

Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage?inlagg=aaf3a49c23b0cf2b4b8dfaa35103fb4e (10:30 den 19 november 2023)
Källa: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/idfs-bilder-inifran-al-shifa-sjukhuset-sa-kan-fynden-tolkas–qgvaqs

Kategori: SVT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.