SVTs skeva definition av jämställdhet visar sig igen

Av | mars 1, 2019

SVT fortsätter idag med en resultatbaserad definition på jämställdhet. Det verkar alltså inte spela någon roll för Public Service om alla ges lika möjligheter, det är resultatet som ska vara 50/50.

Dagens artikel handlar om Spotify och hur, enligt SVT, ojämställt det är bland upphovsrättsinnehavarna (producenter och låtskrivare). Artikeln är ett bra exempel på hur lätt det är för ett mediehus med miljonplattform att kontrollera definitionen av ett visst ord. Men bara för att SVT skriver något ska inte du som läsare sitta passiv och låta dig matas – du ska tänka själv!

Spotify-artikeln är i och för sig skriven av TT, men de brukar ha samma problem med objektivitet och saklighet som Public Service. De nämner till exempel inte ett ord om huruvida kvinnliga och manliga låtskrivare har jämställda förutsättningar/möjligheter eller ej. De fokuserar helt blint på den resultatbaserade jämställdheten. Den där det i 100-metersloppet bara spelar roll om alla kommer i mål samtidigt, inte om alla startar vid samma linje.

Källa: https://www.svt.se/kultur/en-kvinna-bland-112-producenter-pa-topplistan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.