SVTs rapportering om Greta Thunberg är extremt vinklad och partisk

Av | december 25, 2020

SVT publicerar en artikel om Greta Thunberg i samband med att man uppmärksammar folk på att dokumentären om henne går att se på SVT Play.

Vad är problemet?

Det största problemet i just denna artikel är att videon inleder med texten ”Greta och hoten”. Direkt efter får vi se sekvenser med USAs avgående president Donald Trump, Brasiliens president Jair Bolsonaro, den brittiske journalisten Piers Morgan samt den australiensiska, konservativa nyhetskanalen Sky News. Ingenting av det som syns är hot, utan snarare kritik.

Det stämmer att Thunberg blivit mordhotad, men det dyker upp först i slutet av videon. Man blandar alltså ihop riktiga hot med kritik. Just ordet kritik väljer man att inte använda, utan istället skriver man att folk hånar henne. Det är stor skillnad på dessa ord. Hån används för att smutskasta och nedvärdera, kritik är sakligare.

SVT har enligt min egen kartläggning inte skrivit en enda kritisk artikel om Greta Thunberg under 2020. Den senaste kritiska artikeln man skrev var Erika Bjerströms analys från slutet av 2019. En artikel som Bjerström för övrigt fick väldigt mycket kritik för från journalister inom traditionell media.

Greta Thunberg har miljontals följare världen över som lyssnar när hon pratar. Har man en följarskara i världsklass har man också makt, och då ska man bli granskad. Men SVT verkar vara mer intresserade av att försvara Thunberg än att granska henne.

Vad skulle gjorts bättre?

Granska Greta Thunberg lika kritiskt som alla andra makthavare eller folk med stort inflytande.

Fundera på följande

Varför granskar inte SVT och traditionell, svensk media Greta Thunberg? De kan ju uppenbarligen göra det, vilket Erika Bjerström bevisade för ett år sedan. Varför tog det stopp?

Källa: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/greta-thunberg-om-mordhoten-ar-arligt-talat-inte-sa-radd

Kategori: SVT

2 reaktion på “SVTs rapportering om Greta Thunberg är extremt vinklad och partisk

 1. NN

  SVT beskriver filmen om Thunberg som:
  ”Hon börjar som ensam demonstrant på Mynttorget”
  och
  ”Teamet bakom dokumentärfilmen Greta har varit med sedan första dagen på Riksgatan då allt började.”
  (https://www.svtplay.se/video/29352520/greta)

  Ok, så inte helt ensam alltså? Som av en händelse hade hon ett filmteam med sig redan första dagen… Det låter både dyrt och utstuderat.

  Har SVT frågat sig hur det kommer sig att hon hade ett filmteam med sig redan första dagen? Vem finansierade det?

  SVT:s rapportering om Thunberg har haft brister redan från början. Nu trampar man vidare med klaveret på foten.

  Svara
 2. NN

  Tack för dina längre granskningar!

  En intressant granskning som vore kul att se, och som även knyter an till din text här ovan, vore en granskning av om SVT i sina artiklar skiljer mellan de olika begreppen ”hat”, ”hot”, ”hån”, ”hets” samt ”kritik”. Kanske även samtidigt mäta parametern om det kommer från ”höger” eller ”vänster”. Är det så att SVT rapporterar ”det kommer hat från högern” och ”det kommer saklig kritik från vänster”?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.